Ознаки брехні

Зімовін Олексій, практикуючий психолог
Розуміти, коли тебе обманюють, — одне з найбільших сподівань усіх людей. Ось тільки зробити це не так вже й просто. Пол Екман, дослідник брехні, який був реальним прототипом доктора Лайтмена, героя серіалу «Обдури мене» (Lie to me), описав низку ознак, на які варто звернути увагу, щоб передбачити брехню.
Водночас і ми, і Екман просимо вас бути обережними! Хоча ці ознаки і отримані науковим шляхом, вони не гарантують виявлення обману, швидше, підвищують ймовірність цього.
img 1

Слова. Незважаючи на те, що найчастіше брехуни продумують свою мову до дрібниць, інколи необережні вислови їх підводять. Перше, на що варто звернути увагу — протиріччя в інформації. Вони трапляються не так часто, та все ж таки трапляються. Якщо співрозмовник стверджує, що вчора нікуди не виходив, у відповідь на вашу репліку про те, чому він не покликав вас гуляти, а потім раптом став яскраво описувати новий фільм, який стали показувати в кіно тільки вчора, схоже, він бреше…

Паранойя, скажете ви? Усе продумати неможливо, відповімо ми, це й видає брехуна з головою. Тож не забувайте зіставляти те, що він вам говорить, з фактами, які ви спостерігаєте.

Інший момент, який може видати брехню, — обмовки. Так, ті самі, про які так полюбляв говорити дідусь Фрейд і навіть написав про них цілу книгу. І тоді «Я уб’ю тебе» замість «Я люблю тебе» дійсно видає істину, що ховається за милим і лицемірним підлещуванням.

З іншого боку, слова — явно не найкращий маркер брехні, ними дуже легко управляти. Що ще припасено у знаменитого фахівця з брехні?

Голос. Доктор Екман стверджує, що про можливість обману свідчить збільшення кількості або тривалості пауз у мові. Отже, якщо ваш співрозмовник «гальмує», запинається або заминається, будьте обережні. До ознак брехні можна віднести також мовні помилки, усі ці «гм», «ну», «е-е», «я, я, я маю на увазі, що я», «мені дуже спо-сподобалося».

І знаєте що? Навіть ці, здавалося б, менш контрольовані, ніж слова, маркери, досвідчений брехун приховає без зусиль. Він просто підготується заздалегідь і продумає всі ваші запитання. Але якщо брехня не підготовлена або вам удасться поставити запитання, на який брехун не продумав відповіді, тобто, якщо ви зможете створити у нього враження, що його брехня звучить неправдоподібно, картина мовних ознак (помилок, повторів, запинок) розвернеться в усій своїй яскравій красі. Отже, до Екмана та його ознак взивай, але й сам, як-то кажуть, рук докладай. На наш погляд, виявлення брехні багато в чому залежить не від спостереження ознак, але від спостереження реакцій, тобто постановки провокаційних запитань.

Інша непряма ознака, що свідчить про брехню, — підвищення тону голосу. Чому вона непряма? Тому що вказує на хвилювання, переживання стресу тим, хто говорить. Тож про брехню вона свідчить тільки тоді, коли брехун ще не досяг високої кваліфікації в академії обманних наук. Але навіть якщо ваш брехун значиться там в академіках, «розгойдувати» його неприємними запитаннями і спостерігати за змінами тону голосу ви все одно можете.

Пластика. Найбільше довіри в доктора Лайтмена, ой, себто Екмана ☺, викликають рухи тіла, які складніше контролювати, а отже, вони видають брехуна краще.

Однією з найважливіших невербальних ознак обману є ненавмисна емблема. Емблеми — це жести, значення яких усім відоме. Наприклад, виставлений середній палець («А пішов би ти…»), піднятий великий («Лайк, чудово»), знизування плечима («я не знаю») тощо. Ознаками брехні вони стають тоді, коли виявляються в поведінці людини ненавмисно, а отже не повністю, у вигляді деякої тілесної обмовки, промаху…

Замість того, щоб послати свого професора і дійсно показати йому середній палець, гордо виставивши всю руку перед собою, студентка говорить йому про те, як важливий для неї його предмет, контролює голос і посмішку, але її руки… Так, вони складені на колінах, але середній палець на правій руці зрадницьки випрямлений, а решта зігнуті… Найцікавіше, що студентка про це не знає. Поява неумисних емблем — хороша ознака обману, використовуйте її.

Ще один тип рухів тіла — ілюстрації — жести, які допомагають нам щось розповідати. Ми ставимо руками наголоси або підкреслюємо щось, малюємо дорогу від дому до роботи, немов би диригуємо своєю мовою тощо. Так-от, якщо людина бреше, кількість ілюстрацій швидше за все зменшуватиметься… Проте, для того, щоб виявлення обману було надійним, вам важливо знати звичайну манеру жестикуляції цієї людини і порівнювати з нею, адже є більш активні махальники руками і зовсім стримані. Відсутність ілюстрацій свідчить про обережність людини, необхідність підбирати кожне слово, нерішучість тощо.

А як же всі ці почухування носа, вух, вертіння скріпки чи ручки, які так люблять описувати в популярних книжках з психології як ознаки обману? Екман називає ці дії маніпуляціями. Дослідження доктора показали, що це тільки красива, але безпідставна туфта! По-перше, маніпуляцій існує величезна безліч і перелічити їх усіх просто неможливо, по-друге, багато хто думає, що маніпуляції видають обман, і досвідчений брехун легко їх приховає, і так, по-третє, що випливає з «по-друге», контролювати маніпуляції дуже легко.

Міміка. Те, що відбувається з обличчям людини, також дозволяє нам припустити брехню. Наприклад, усім відома різниця між посмішкою одними губами і посмішкою, до якої підключаються очі. Друга вважається щирішою, на відміну від першої. Екман стверджує, що, спостерігаючи за обличчям, ми можемо зрозуміти, чи відповідає те, що говорить людина, її почуттям. Наприклад, хтось говорить, що дуже радий вас бачити, посмішка є, а очі не звужуються? Фальшивить чолов’яга. Або стверджує, що боїться начальника, а брови при цьому непорушні та не підведені, на лобі не з’явилися зморшки? Страх не справжній. На фальшивість будь-якої емоції вказують асиметрія, емоція проявляється на одному боці обличчя сильніше, ніж на іншому, раптова поява або зникнення емоції на обличчі, справжня посмішка триває трохи довше, ніж імітована, несвоєчасна зміна виразу обличчя: ви вже розповідаєте щось веселе, а обличчя подруги нарешті набуло співчуваючого вигляду.

Що ж, нехай ці ознаки допоможуть вам. Хоча пам’ятайте, що довіряти чи не довіряти — вирішуєте тільки ви, а обдурити може будь-хто, навіть дуже перевірена людина. Тож особистий вибір автора все ж таки — більше довіряти і менше перевіряти…

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі