Теми статей
Обрати теми

Працівник змінив ім’я: уносимо коригування до його трудової книжки

Білова Наталя, експерт з питань оплати праці
Психологи стверджують, що для людини звук її імені є найсолодшим і найважливішим звуком людської мови. Але інколи доводиться міняти свою «візитну картку» — прізвище, ім’я чи по батькові. Ваш працівник теж обзавівся новою «візиткою»? Тоді поспішіть унести зміни до його трудової книжки. Хочете знати, яким чином? Розповідаємо.

Інколи на зміну прізвища, імені, по батькові людину штовхають їх немилозвучність, важкість вимовляння, невдале поєднання або мода. Так-так, не дивуйтеся!

Проте найчастіше через таку процедуру проходять громадяни (а в більшості випадків — громадянки ☺) у зв’язку з реєстрацією/розірванням шлюбу.

Ваш працівник теж змінив своє прізвище, ім’я чи по батькові? І тепер перед вами стоїть завдання — унести зміни до кадрової документації підприємства, зокрема до трудової книжки працівника? Ви зробите це легко і за всіма правилами, якщо скористаєтеся нашими порадами. Вони — перед вами.

«Віднині називай мене Хіджран»

У разі зміни працівником прізвища, імені, по батькові п. 2.13 Інструкції № 58 зобов’язує роботодавця за останнім місцем роботи цього працівника внести відповідні коригування до його трудової книжки. От як це роблять.

На першій сторінці (титульному аркуші) трудової книжки колишні дані працівника закреслюють однією рискою і вписують нові дані

Нові дані вписують внизу (під закресленими) або на тому самому рядку, якщо є місце.

Будьте уважні! Колишні (закреслені) дані працівника повинні легко читатися. Тому заклеювати або замазувати їх коригуючою рідиною не можна.

На внутрішній стороні обкладинки проставляють посилання на документ, що є підставою для внесення змін (паспорт, свідоцтво про народження, про шлюб, про розірвання шлюбу, про зміну імені тощо), зазначають його номер і дату видачі, а також найменування органу, що його видав. Це посилання засвідчує своїм підписом керівник підприємства або спеціально уповноважена ним особа (фахівець кадрової служби). Тут же проставляють печатку підприємства або відділу кадрів.

У такому самому порядку діють, якщо виявилось, що у трудовій книжці прізвище, ім’я, по батькові або дата народження працівника записані неправильно.

Наведемо зразок внесення змін до трудової книжки працівника, який змінив прізвище (див. рисунок на с. 20).

img 1

А якщо трудова книжка доповнена вкладишем? Тоді дані працівника слід змінити не тільки на першій сторінці (титульному аркуші) трудової книжки, а й на титульному аркуші вкладиша. Порядок унесення змін до вкладиша аналогічний наведеному вище.

На жаль, Інструкція № 58 не уточнює, у який саме строк після зміни своїх даних працівник повинен надати роботодавцю відповідні документи, щоб той міг унести зміни до трудової книжки працівника. Очевидно, громадянин може зробити це в будь-який строк після зміни даних. Роботодавцю ж варто зробити виправлення у трудовій книжці в тижневий строк після отримання документів (тобто в такий самий строк, як і при заповненні основних даних згідно з п. 2.4 Інструкції № 58).

Зміни доведеться внести й до Книги обліку руху трудових книжок і вкладишів до них (типова форма № П-10). Яким чином?

На наш погляд, у цьому випадку достатньо закреслити колишнє прізвище (ім’я, по батькові) працівника і вписати нове. Тут же або в полі Книги навпроти змінених даних працівника (якщо немає вільного місця у графі зі зміненими даними) кадровик повинен проставити дату внесення змін, свій підпис і реквізити документа, на підставі якого внесено зміни.

висновки

  • У разі зміни прізвища, імені, по батькові працівником відповідні зміни до його трудової книжки вносить роботодавець за останнім місцем роботи цього працівника.
  • Після виправлення колишні дані працівника повинні легко читатися.
  • Нові дані працівника мають бути внесені й до Книги обліку руху трудових книжок і вкладишів до них.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі