Теми статей
Обрати теми

Печатка у трудовій книжці: бути чи не бути?

Богданова Анастасія, податковий експерт
Чи обов’язково засвідчувати записи у трудовій книжці печаткою?

При заповненні відомостей про прийняття працівника на роботу і його переведення проставляти відбиток печатки у трудовій книжці не потрібно.

Згідно з вимогами п. 2.12 Інструкції № 58 в обов’язковому порядку відбиток печатки підприємства або (за наявності) печатки відділу кадрів повинен проставлятися на титульному аркуші трудової книжки.

Такою самою печаткою роботодавець засвідчує записи про звільнення, нагородження та заохочення ( п. 4.1 Інструкції № 58)

Щоправда, з листопада 2014 року мати печатку суб’єкти господарювання не зобов’язані. Чи означає це, що і при заповненні трудової книжки можна обходитися без печатки?

Упевнені, що так! Річ у тім, що нечіткість у ситуації з розрекламованим скасуванням трудових книжок, яке так і не відбулося, призвела до того, що на Інструкцію № 58 «підзабили» (останні зміни вносилися до цього документа аж у 2014 році). Тому вважаємо, що сьогодні положення цієї Інструкції слід застосовувати в частині, що не суперечить нормативно-правовим актам вищої юридичної сили.

Оскільки ст. 581 ГКУ дозволяє суб’єктам господарювання не мати печатки, то записи у трудовій книжці, у тому числі й на першій сторінці (титульному аркуші), вони зобов’язані засвідчувати печаткою, тільки якщо її мають. Якщо в підприємства печатки немає, записи у трудовій книжці засвідчує особа, відповідальна за ведення трудових книжок, тільки своїм підписом.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі