Теми статей
Обрати теми

Припинення підприємницької діяльності: чи подавати порожні ПДВ-декларації?

Альошкіна Наталя, податковий експерт
ФОП був платником ПДВ, подавав порожні декларації. Зараз знімається з реєстрації як підприємець. Що робити з ПДВ? Чи треба йому подавати порожню декларацію до моменту зняття з обліку в податковій?

Вважаємо, що в цій ситуації подавати порожні декларації не потрібно, більше того, у вас були всі підстави (при дотриманні певних умов) не подавати порожні декларації й раніше. Але спершу нагадаємо порядок «розреєстрації» платником ПДВ.

Рішення ФОП про припинення підприємницької діяльності призводить до виключення його з реєстру платників ПДВ, але за умови сплати сум податкових зобов’язань (ПЗ) ( абзац «б» п. 184.1 ПКУ). Причому анулювання може здійснюватися як на підставі заяви платника податків, так і за самостійним рішенням відповідного контролюючого органу. Тому, навіть якщо ви не проявите ініціативи і не подасте заяву на анулювання реєстрації платником ПДВ, вас усе одно знімуть з ПДВ. Підставою будуть відомості (документи), якими підтверджується наявність у ЄДР запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізособою-підприємцем.

Дата анулювання відповідає даті подання заяви або прийняття рішення контролюючого органу про анулювання реєстрації.

Контролюючий орган зобов’язаний протягом трьох робочих днів після дня анулювання такої реєстрації повідомити про це платника податків ( п. 184.10 ПКУ).

У такому разі останній звітний період, за який має бути подано фінальну декларацію з ПДВ, розпочинається з дня, що настає за останнім днем попереднього звітного періоду, і закінчується днем анулювання реєстрації. Після цього декларації з ПДВ подавати не потрібно.

Важливо! Якщо на момент такої «розреєстрації» у підприємця значаться товари/послуги, необоротні активи, суми податку за якими були включені до складу податкового кредиту, і вони не були використані в оподатковуваних операціях у межах госпдіяльності, то такий платник податків в останньому звітному періоді зобов’язаний нарахувати умовні ПЗ виходячи зі звичайної ціни відповідних товарів/послуг або необоротних активів ( п. 184.7 ПКУ).

У такій ситуації підприємець зобов’язаний задекларувати ПЗ з ПДВ і подати декларацію з ПДВ за останній звітний період.

Якщо ж усе зазначене — «не про вас» і об’єкт для нарахування «умовних» ПЗ у вас також відсутній, то все набагато простіше.

Виходячи з п. 49.2 ПКУ достатньою підставою для неподання податкової декларації є відсутність у звітному періоді двох факторів: (1) об’єкта оподаткування і (2) показників декларування.

Майте на увазі: від’ємне значення — це теж показник, що підлягає декларуванню, тобто мінусова декларація не вважається «порожньою». Такої самої позиції дотримуються податківці (див. лист ДФСУ від 24.11.2015 р. № 25043/6/99-99-19-03-02-15, підрозділ 101.19 БЗ).

Зверніть увагу: з цього правила є винятки. Так, платники, які реалізують паливо, а також особи, які мають чинні ліцензії (у тому числі припинені) на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією, зобов’язані подавати податкові декларації за всіма податками, платниками яких вони є, незалежно від того, здійснювали такі платники господарську діяльність у звітному періоді чи ні ( п. 49.21 ПКУ). Якщо ви належите до цієї категорії платників, то необхідність у поданні порожньої декларації за вами зберігається, але не довше за строк дії вищезазначеної ліцензії.

Водночас підставою для анулювання ліцензії є наявність відомостей у ЄДР про припинення підприємницької діяльності ФОП. Отже, з моменту внесення таких відомостей до ЄДР дія ліцензій припиняється. А значить, із цього моменту відсутні будь-які вимоги, що зобов’язують платника податків подавати «порожні» декларації з ПДВ незалежно від зняття його з обліку в податкових органах.

Нагадаємо також: на дату отримання податківцями повідомлення від держреєстратора про припинення діяльності вони повинні зняти підприємця і з податкового обліку (п.п. 1 п. 11.22 Порядку № 1588*). Щоправда, у такому разі податківці продовжують обліковувати вас як фізособу, яка отримувала доходи від підприємницької діяльності (п.п. 6 п. 11.22 Порядку № 1588).

* Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі