№04

Податки та бухгалтерський облік, січень, 2017/№ 04 Інші номери журналу ›
  • Річна декларація загальносистемника: розкладемо по поличках Ось і минув 2016 рік. Настав час звітів. Усі підприємці, які у 2016 році хоча б недовго побували на загальній системі, зобов’язані подати податківцям декларацію про доходи. Як її заповнити? Приєднуйтеся — і дізнаєтеся все детально. Тим паче що зовсім нещодавно форму декларації перекроїли, так що розбиратися є з чим.
  • Сплата податків з доходу ФОП-загальносистемника Загальна система оподаткування на те й «загальна», що практично все тут «на загальних підставах»... Але є й окремі подробиці.
  • Чистий дохід загальносистемника «Хаос — це порядок, який нам незрозумілий» Генрі Міллер Тепер ми підійшли, напевно, до найпотаємнішого для підприємця-загальносистемника — це основні правила визначення об’єкта оподаткування підприємця. Без їх розуміння в підприємницькій діяльності не обійтися. Ось для того, щоб у вашому обліку не було хаосу, давайте розбиратися з правилами обчислення чистого доходу разом. Причому податкова реформа, що стартує, зачіпає визначення доходів і витрат, але загальна ідея визначення об’єкта оподаткування залишиться незмінною.
  • Доходи чи не доходи... А може, доходи, але не підприємницькі? Як не помилитися? Які доходи включаються до складу підприємницьких доходів, а які не належать до таких і оподатковуються за правилами, установленими для фізосіб? Як визначити дохід в іноземній валюті, уключати чи ні до доходу «роздрібний» акциз, ПДВ, а також які інші особливості визначення прибуткової частини підприємця-загальносистемника? Важливо, що податкова реформа практично не вносить зміни до складу доходів (зміни стосуються тільки виключення з доходу «роздрібного» акцизу). Тому цією статтею можна користуватися не тільки при підбитті підсумків 2016 року, а й у поточному році.
  • Склад витрат загальносистемника У попередніх статтях ми розглянули основні правила розрахунку чистого доходу загальносистемника і склад його доходу. Тепер дійшла черга до більш детального вивчення переліку витрат, які зменшують об’єкт оподаткування підприємця. Які витрати беруть участь у розрахунку чистого доходу, а які, як і раніше, для підприємця під забороною? Давайте розбиратися разом. Але врахуйте: у статті мова піде про облік витрат за правилами, що діяли у 2016 році, оскільки основну увагу в цьому номері приділяємо декларуванню доходів за 2016 рік. Нововведенням 2017 року — а їх чимало — присвячено окрему статтю.
  • Книга ОДВ Перш ніж брати до рук гроші покупців (замовників), ФОП-загальносистемник повинен обзавестися інструментом, що виконуватиме функції його чЕснопідприємницької совісті...
  • ЄСВ-звіт загальносистемника «за себе» 2016 рік уже історія. Час підбивати підсумки і подавати звітність. Загрузнули у звітних рядках і цифрах? Не засмучуйтеся! Ми готові прийти вам на допомогу і нагадати (а тим, хто заповнює цей звіт уперше, — розповісти), як правильно підприємцю-загальносистемнику заповнити ЄСВ-звіт «за себе».
  • ФОП «на загальній»: від РРО не зарікайся... З точки зору РРО-обов’язків до ФОП на загальній системі, за деякими винятками, застосовуються ті самі положення законодавства, що й до юросіб. У більшості консультацій податківців ці госпсуб’єкти йдуть «паровозиком». Але є й подробиці...
  • Податкова реформа — 2017 для загальностемників Нарешті відбулося: ухвалено законопроекти про податкову реформу на 2017 рік, що набули чинності якраз у новорічну ніч. Є привід говорити про це не гадаючи, а абсолютно конкретно. Отже, чого ж очікувати підприємцям у 2017 році?
  • Припиняємо ФОП-ЗС: короткий лікнеп У наших улюблених обранців є щорічна традиція: збаламутити бізнес, змусити його панікувати і стояти в кілометрових чергах. Минулий рік не виявився винятком. Бум зняття з держреєстрації «законсервованих» ФОП накрив Україну. Виною тому резонансний закон № 1774* з ЄСВ для підприємців на загальній системі незалежно від наявності доходу. Звичайно ж, ми не залишаємося осторонь. Розповімо про процедуру припинення діяльності ФОП і дамо декілька практичних порад.
  • Припинення підприємницької діяльності: чи подавати порожні ПДВ-декларації? ФОП був платником ПДВ, подавав порожні декларації. Зараз знімається з реєстрації як підприємець. Що робити з ПДВ? Чи треба йому подавати порожню декларацію до моменту зняття з обліку в податковій?
  • Податок на майно — повз витрати ФОП-загальносистемника Підприємець-загальносистемник використовує власний лімузин для обслуговування весіль. У позаробочий час це авто зберігається у гаражі, що належить йому як фізичній особі. Земельна ділянка, на якій розташований гараж, оформлена належним чином теж на фізособу, а не на ФОП. Чи може такий підприємець зменшити свій об’єкт оподаткування на суму сплачених податків за перелічене майно?
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі