Теми статей
Обрати теми

Трансфертне ціноутворення

Адамович Наталія, податковий експерт
Новацій, що регулюють питання трансфертного ціноутворення (ТЦУ), у ПКУ з’явилося багато. Але сьогодні ми виділимо тільки найосновніші.
img 1

Склад контрольованих операцій

Уточнено та доповнено склад контрольованих операцій (з п.п. 39.2.1.1 ПКУ).

Так, по-перше, до операцій ЗЕД-продажів через комісіонерів додали ще й операції придбання товарів/послуг ( абзац «б» п.п. 39.2.1.1 ПКУ).

По-друге, операції з нерезидентами зі спеціального Переліку* ( абзац «в» п.п. 39.2.1.1 ПКУ) тепер визнаються контрольованими не з дати включення держави/території до Переліку, а з 1 січня наступного року.

* Затверджений розпорядженням КМУ від 16.09.2015 р. № 977-р.

По-третє, до складу контрольованих додано новий вид операцій ( абзац «г» п.п. 39.2.1.1 ПКУ): госпоперації з нерезидентами, які не сплачують податок на прибуток (корпоративний податок) та/або не є податковими резидентами держави, де вони зареєстровані як юридичні особи.

Зауважимо, що ця нова норма запрацює з того моменту, коли Кабмін затвердить перелік організаційних форм таких нерезидентів у розрізі країн.

Критерії для визнання операцій контрольованими

Як і передбачалося, критерії «контрольованості» операцій підвищили. Так, операції вважатимуться контрольованими при одночасному виконанні таких умов:

— річний дохід платника від будь-якої діяльності, визначений за правилами бухгалтерського обліку, перевищує 150 млн грн. (був — 50 млн грн.) (за вирахуванням непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік;

— обсяг контрольованих господарських операцій платника податків з кожним контрагентом, визначений за правилами бухгалтерського обліку, перевищує 10 млн грн. (був — 5 млн грн.) (за вирахуванням непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік.

Проте майте на увазі!

Звіти за 2016 рік доведеться складати ще орієнтуючись на старі критерії (50 млн грн./5 млн грн.)

Крім того, удосконалили методи ТЦУ і доповнили перелік джерел інформації.

Строки звітності

Як і раніше, для цілей податкового контролю за трансфертним ціноутворенням звітним періодом є календарний рік. Щоправда, у п.п. 39.4.2 ПКУ тепер установлено новий строк подання Звіту про контрольовані операції** (замість старого строку «до 1 травня року, що настає за звітним»):

** За формою, затвердженою наказом Мінфіну від 18.01.2016 р. № 8.

строк подання Звіту про контрольовані операції відсунули до 1 жовтня

Майте на увазі! Тепер можна надавати «новий» і «уточнюючий» Звіти. Проте запам’ятайте! Подання платником податку «уточнюючого" Звіту не звільняє його від відповідальності, передбаченої п. 120.3 ПКУ. Тепер власне про відповідальність.

Штрафи

У частині драконівських «трансфертних» штрафів також унесли поправки. Додали окремі штрафи за прострочення подання Звіту і включення до Звіту контрольованих операцій і подання документації за ТЦУ ( п. 120.4 ПКУ).

«Старі» штрафи з п. 120.3 ПКУ застосовуватимуть тільки за неподання Звіту; за не включені до Звіту контрольовані операції та за неподання документації з трансфертного ціноутворення за контрольованою операцією.

Методика розрахунку «старих» штрафів залишилася колишньою, але, як і за новими, прив’язана тепер (!) до розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (ПМПО), установленого на 1 січня звітного року (на 1 січня 2017 року він установлений у розмірі 1600 грн.).

Як тепер штрафуватимуть, див. у таблиці.

«Трансфертні» штрафи

Штрафи за несвоєчасне подання/недекларування ( п. 120.4 ПКУ)

Штрафи за неподання/недекларування ( п. 120.3 ПКУ)

1. Звіту про контрольовані операції

1 ПМПО за кожен день прострочення

(але не більше 300 ПМПО)

300 ПМПО*

2. Контрольованих операцій у поданому Звіті

1 ПМПО за кожен день прострочення

(але не більше 300 ПМПО)

1 % від незадекларованої суми контроперацій

(але не більше 300 ПМПО)*

3. Документації з ТЦУ

2 ПМПО за кожен день прострочення

(але не більше 200 ПМПО)

3 % від контроперацій з неподаної ТЦУ-документації

(але не більше 200 ПМПО)*

* Сплата цих штрафів не звільняє платника від обов’язку надати Звіт/«уточнюючий» Звіт/документацію з ТЦУ!

Якщо Звіт не подасте протягом 30 календарних днів після граничного строку сплати цього штрафу, то з 31-го дня почнуть капати по 5 ПМПО за кожен день прострочення.

висновки

  • Граничний строк подання Звіту про контрольовані операції перенесли на 1 жовтня.
  • Крім штрафів за саме неподання Звіту/документації з ТЦУ, судячи з усього, заплатити штраф доведеться і за кожен день прострочення.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі