Теми статей
Обрати теми

Коди УКТ ЗЕД в ПН/АН — краще не помилятися

Павленко Олексій, податковий експерт
Виписали ПН і АН на дизпаливо на 37155 л. Помилилися в коді УКТ ЗЕД — 155 л має бути під іншим кодом (ціна на обидва види дизпалива однакова). Як виписати розрахунки коригування до ПН і АН: зняти всю кількість і записувати дві правильні позиції чи можна відмінусувати і приплюсувати 155 л?

Коригування ПН. Спершу зауважимо, що ПК покупця за такою помилковою ПН не врятує останній абзац п. 201.10 ПКУ, який «амністує» ПН, що містять помилки в обов’язкових реквізитах. Бо, по-перше, ця норма не поширюється на помилки в УКТ ЗЕД, а по-друге, це — помилка, яка не дозволяє правильно ідентифікувати товар. Отже, виправляти її потрібно обов’язково, інакше підставите покупця.

Що ж до механізму виправлення, то він у Порядку № 1307* чітко не прописаний, тому тут допустимі різні варіанти — аби кінцевий результат вийшов правильним. Нам більше до вподоби другий із запропонованих читачем варіантів.

* Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307.

А от чого точно не варто робити, то це проводити коригування шляхом виписування двох РК, оскільки один з них буде «зменшуючим» і його в ЄРПН доведеться реєструвати покупцю.

Отже, оформляєте один РК, у якому: в першому рядку табличної частини зазначаєте ту позицію ДП, яка була в ПН, і проводите зі знаком мінус кількість — 155 л; у другому рядку відображаєте другу позицію ДП — з іншим кодом УКТ ЗЕД — у тій самій кількості — 155 л. Оскільки ціна на ДП однакова, то підсумок РК — нульовий, а отже, реєструєте в ЄРПН його ви — тобто постачальник.

Ще один важливий нюанс — щоб РК нормально зареєструвався в ЄРПН, у графі 1 табличної частини РК у другому рядку слід зазначити (повторити) той самий номер позиції, що і в першому. Бо у разі зазначення тут іншого номера реєстрацію РК не пройде, якщо позиції з точно таким номером не було в ПН.

Коригування АН (плюс виписка нової АН). А ось тут справа дещо гірша, ніж з коригуванням ПН. Спочатку нагадаємо, що п. 231.1 ПКУ вимагає складати АН за кожним кодом товарної підкатегорії УКТ ЗЕД. В абзаці другому п. 9 розд. І Порядку № 218** прямо сказано, що в одному документі (АН, РК до АН) може бути зазначено операцію виключно за одним кодом УКТ ЗЕД. Тому виписки одного РК до АН тут буде замало — доведеться ще виписати окрему АН — на 155 л ДП з іншим кодом УКТ ЗЕД. А оскільки ця друга АН має бути виписана тією самою датою, що й перша (яка містить помилку), то не виключений і штраф за її несвоєчасну реєстрацію в ЄРАН за ст. 1202 ПКУ.

** Порядок заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, затверджений наказом Мінфіну від 25.02.2016 р. № 218.

Крім того — оскільки РК, складений до першої АН, буде «зменшуючим» (адже ним зменшується обсяг реалізації пального конкретного коду УКТ ЗЕД), то зареєструвати в ЄРАН його зобов’язаний отримувач пального (див. п. 6 розд. ІІІ Порядку № 218). Тому ви, як особа, що реалізує пальне, повинні скласти РК до помилкової АН, в якому провести мінусом згадані 155 л ДП, та надіслати його отримувачу пального — для реєстрації.

При цьому пам’ятайте, що право зменшити обсяг реалізації пального за таким РК (і відповідно збільшити регліміт) у вас з’явиться тільки після реєстрації РК в ЄРАН отримувачем пального. То ж для реєстрації другої АН — у разі відсутності потрібного обсягу регліміту — доведеться або чекати реєстрації отримувачем «зменшуючого» РК, або авансувати бюджет акцизом — спершу перерахувавши необхідну суму на «СЕАРП-рахунок».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі