Теми статей
Обрати теми

Трудові книжки із зони АТО

Амброзяк Наталя, юрист
Підприємство бере на роботу двох громадян, які переїхали з Донецька. В одного з них у трудовій книжці українського зразка запис про звільнення з попереднього місця роботи засвідчено печаткою «ДНР», а другий узагалі надав трудову «республіканського» зразка. Чи має право підприємство приймати такі документи?

Почнемо, мабуть, з трудових книжок «республіканського» зразка. Такий документ є недійсним. Якщо ви — громадянин України, будь ласка, пред’явіть трудову книжку затвердженого зразка (п. 1.3 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін'юсту та Мінсоцзахисту від 20.07.93 р. № 58. Тому якщо у майбутнього працівника є тільки «неправильна» трудова, то запропонуйте йому завести нову, українського зразка. Чим аргументувати? Поясніть, що «республіканська» трудова книжка тут — це просто макулатура. Він може її собі залишити, але документом, що підтверджує трудовий стаж працівника, вона бути не може.

Яку оцінку документам, виданим «республіканцями», дають суди? Практика суперечлива. Деякі рішення зовсім не визнають документів, скріплених «особливими» печатками.* В обґрунтуваннях, керуючись, певно, аналогією закону, спираються на ст. 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» від 15.04.2014 р. № 1207-VII і постанову ВРУ від 17.03.2015 р. № 254-VIII.

* Див., наприклад, рішення апеляційного суду Донецької обл. від 03.11.2015 р. у справі № 243/7604/15-ц (http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/53143597#).

Деякі рішення не дають правової оцінки наявності на документах печатки так званих «ДНР»/«ЛНР». Наприклад, в одному з них** суд спирався не на те, що скріплений такою печаткою документ вважається недійсним, а аналізував обставини справи. Щоправда, рішення було не на користь працівника.

** Див., наприклад, рішення апеляційного суду Донецької обл. від 16.08.2016 р. у справі № 219/1228/16-ц (http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/59749182#).

А ось з «особливими» печатками у трудовій українського зразка ситуація не така однозначна.

Зазначимо, що ані згадана вище Інструкція (що є основним документом, який встановлює вимоги до заповнення трудових книжок), ані інші нормативно-правові акти не висувають жодних вимог до зовнішнього вигляду печатки госпсуб’єктів приватного права (ТОВ, ФОП тощо). У будь-якому разі,

оцінка дійсності печатки та законності існування госпсуб’єкта виходять за межі обов’язків роботодавця

Водночас такий запис не може підтверджувати для вашого підприємства трудовий стаж, кваліфікацію тощо цього працівника при прийнятті на роботу.

Зверніть увагу, недійсність одного запису не веде до недійсності всього документа. Тож вносьте запис про роботу на вашому підприємстві і спіть спокійно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі