Теми статей
Обрати теми

«Єдиноподаткова» декларація: про все для всіх

Нестеренко Максим, податковий експерт
Незабаром платникам єдиного податку доведеться звітувати про свою діяльність у 2016 році. Тож саме настав час згадати про те, як це робити!

Залежно від того, є спрощенець юридичною особою чи ФОП, застосовують:

— Податкову декларацію платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця;

— Податкову декларацію платника єдиного податку третьої групи (юридичні особи)*.

* Про юросіб-єдиноподатників групи 4 тут не говоримо — їм найближчим часом присвятимо тематичний номер «Податки та бухгалтерський облік».

Наразі форму декларації юросіб-єдиноподатників затверджено наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. № 578. На жаль, ця форма відстала від вимог часу. Однак змін, які б адаптували її до чинного податкового законодавства, наразі немає.

Тому звертаємо увагу: в чинній формі декларації досі зазначено ставки податку, які застосовувалися ще у 2015 році. Проте з 01.01.2016 р. вони були змінені. Тим не менш, доки форму декларації не підкоригують, доведеться подавати як є, але заповнювати її за новими правилами.

Нагадаємо: платник зобов’язаний подавати декларацію в тому випадку, якщо у звітному періоді в нього: (1) виникають об’єкти оподаткування або (2) наявні показники, які підлягають декларуванню ( п. 49.2 ПКУ).

Протягом 2016 року податківці намагалися ігнорувати цю норму щодо єдиноподатників. Спочатку посилаючись на п. 40.1 ПКУ (див. консультації із БЗ, підкатегорії 107.08, 108.05, наразі втратили чинність). Потім — на те, що юрособи-єдиноподатники повинні щоквартально декларувати свій обсяг доходу, аби доводити, що вони мають право перебувати на спрощеній системі (див. іншу консультацію із БЗ, підкатегорія 108.05, наразі втратила чинність).

Сподіваємося, що у 2017 році податківці, нарешті, змінять свою позицію. Адже наразі законодавець уніс до п. 49.2 ПКУ спеціальне уточнення, за яким зазначена норма застосовується до всіх платників податків, у тому числі платників, які перебувають на спрощеній системі оподаткування обліку та звітності.

Зверніть також увагу:

якщо юрособа-єдиноподатник здійснювала виплату дивідендів (за винятком випадків, передбачених п.п. 57.11.3 ПКУ), то їй доведеться сплачувати «дивідендний» авансовий внесок

Підстава — п.п. 57.11.2 ПКУ. У такому випадку цій юрособі доведеться подати декларацію з податку на прибуток (у ній заповнюються рядки 20 — 22) і додаток АВ за підсумками звітного (податкового) періоду (кварталу, півріччя, трьох кварталів, року), в якому виплачувалися дивіденди та сплачувався дивідендний авансовий внесок (див. лист ДФСУ від 12.03.2016 р. № 5383/6/99-99-19-02-02-15).

А от якщо єдиноподатник сплачує дохід нерезиденту та утримує з нього згідно з п.п. 141.4.2 ПКУ податок на репатріацію, податківці радять звітувати аж за підсумками року. Для цього за підсумками податкового (звітного) року, в якому виплачувався дохід нерезиденту, єдиноподатник має подати декларацію з податку на прибуток із заповненими ряд. 23 — 25 та додатком ПН (див. лист ДФСУ від 07.04.2016 р. № 7782/6/99-99-19-02-02-15).

Фізособи-єдиноподатники заповнюють декларацію, користуючись даними з Книги обліку доходів або Книги обліку доходів і витрат ( пп. 296.1.1 та 296.1.2 ПКУ). У свою чергу юрособи показники своєї «єдиноподаткової» декларації формують на підставі даних бухгалтерського обліку ( п.п. 296.1.3 ПКУ).

А тепер згадаємо про основні правила подачі «єдиноподаткової» декларації. Для зручності наведемо їх у таблиці.

Декларація єдиноподатника: загальні правила

Показник

Група платників єдиного податку

група 1

група 2

група 3

Звітний (податковий) період

Календарний рік

( абзац перший п. 294.1 ПКУ)

Календарний квартал

( абзац другий п. 294.1 ПКУ)

Строки подання декларації і сплати податку

У загальному випадку декларація подається

протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року ( п.п. 49.18.3 і п. 296.2 ПКУ). За 2016 рік — не пізніше 01.03.2017 р.

У такому разі єдиний податок першо- і другогрупники сплачують авансом не пізніше 20 числа поточного місяця і можуть сплатити його одразу за весь рік ( п. 295.1 ПКУ).

А ось якщо у вас «завівся» заборонений дохід (за ставкою 15 %) або ви вирішили перейти у «старшу» групу чи взагалі полишити спрощену систему, то декларація подається у строки, визначені для квартальників (за 2016 рік — не пізніше 09.02.2017 р.). При цьому строк сплати єдиного податку — протягом 10 календарних днів після граничного строку подання квартальної декларації ( п.п. 296.5.1 ПКУ; БЗ 107.08)

Декларація подається протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу

( п.п. 49.18.2 і п. 296.3 ПКУ).

Строк сплати єдиного податку — протягом 10 календарних днів після граничного строку подання декларації за податковий (звітний) квартал ( п. 295.3 ПКУ).

Тож такі єдиноподатники за ІV квартал 2016 року звітують не пізніше 09.02.2017 р. і сплачують єдиний податок не пізніше 17.02.2017 р., оскільки останній день 10-денного строку припадає на вихідний

Можливість перенесення строку подання декларації

Якщо останній день строку, установленого для подання декларації, припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем ( п. 49.20 ПКУ)

Куди подається декларація

До контролюючого органу за місцем податкової адреси єдиноподатника ( п. 296.4 ПКУ). Тобто з урахуванням ст. 45 ПКУ декларація подається:

юридичними особами — єдиноподатниками — до органу ДФСУ за місцезнаходженням юрособи, відомості про яке внесено до ЄДР ( п. 45.2 ПКУ);

ФОП-єдиноподатниками — до органу ДФСУ за місцем свого проживання, за яким підприємець береться на облік як платник податків ( п. 45.1 ПКУ)

Способи подання декларації

ПКУ передбачає три варіанти ( п. 49.3 ПКУ):

1) особисто єдиноподатником або уповноваженою на це особою;

2) поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення (не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання декларації);

3) засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови про реєстрацію електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

При цьому платники, що належать до великих та середніх підприємств, подають податкові декларації контролюючому органу в електронній формі. Більшість єдиноподатників до таких суб’єктів господарювання не належать. Тому їх «електронізація» звітності з єдиного податку не стосується. Але ті єдиноподатники, які подають електронну звітність, мають знати, що у разі припинення договору про визнання електронних документів з підстав, визначених законом, вони мають право до складення нового договору подавати паперову звітність ( п. 49.4 ПКУ)

Одиниця виміру при заповненні декларації

Грошові показники наводять у гривнях з копійками. Про це свідчать самі форми декларацій. Більше того, у примітці 3 до декларації ФОП-єдиноподатника додатково зазначено, що одиниця виміру наводиться з двома десятковими знаками після коми

Вимоги до заповнення

1. У декларації мають бути заповнені всі обов’язкові реквізити, передбачені її формою, з числа перелічених у пп. 48.3 і 48.4 ПКУ. При виявленні порушень у заповненні обов’язкових реквізитів у прийнятті податкової декларації може бути відмовлено ( п. 49.11 ПКУ).

2. Декларація заповнюється наростаючим підсумком з початку звітного (податкового) року ( п. 296.7 ПКУ).

3. Якщо якийсь рядок декларації не заповнюється у зв’язку з відсутністю показника (суми), то в ньому проставляється прокреслення.

4. Декларація, у тому числі в електронній формі, заповнюється українською мовою (див. лист ДПСУ від 07.03.2012 р. № 8971/К/18-4013).

5. У «єдиноподаткових» деклараціях (як для фіз-, так і для юросіб) окремо відображають доходи, що оподатковуються за основними та за підвищеними ставками ( пп. 296.5.3 і 296.5.4 ПКУ).

6. Показники декларації формуються на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням та сплатою податків і зборів, ведення яких передбачене законодавством ( п. 44.1 ПКУ). Так, фізособи-єдиноподатники заповнюють декларацію, користуючись даними з Книги обліку доходів або Книги обліку доходів і витрат ( пп. 296.1.1 та 296.1.2 ПКУ). Юрособи-єдиноподатники орієнтуються на дані бухгалтерського обліку ( п.п. 296.1.3 ПКУ)

Хто підписує декларацію

Декларацію підписують ( п. 48.5 ПКУ):

а) у єдиноподатника-юрособи:

— керівник або уповноважена ним особа;

— особа, яка відповідає за ведення бухгалтерського обліку та подання декларації.

У разі ведення бухгалтерського обліку та подання декларації безпосередньо керівником така податкова декларація підписується тільки ним;

б) у ФОП-єдиноподатника — сам підприємець або його представник.

За наявності печатки підпис скріплюють її відбитком ( п. 48.3 ПКУ)

Відповідальність за неподання

За неподання або несвоєчасне подання декларації накладається штраф:

— 170 грн. за кожне таке неподання або несвоєчасне подання;

— 1020 грн. за те саме, здійснене платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення ( п. 120.1 ПКУ)

Отже, загальні «єдиноподаткові» правила ми з’ясували, далі розповімо про заповнення декларації. Юрособи-єдиноподатники можуть прочитати про це у наступній статті. Фізосіб-спрощенців запрошуємо до продовження розмови в одному з найближчих номерів «Податки та бухгалтерський облік».

висновки

  • Платники єдиного податку за 2016 рік звітують за застарілою формою, але заповнюють її за чинними правилами.
  • Декларація складається наростаючим підсумком з початку року і подається за місцем податкової адреси платника.
  • Якщо юрособа-єдиноподатник здійснює виплату дивідендів або виплату доходів нерезиденту, вона також подає декларацію з податку на прибуток.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі