Теми статей
Обрати теми

Уникаємо індексації: шляхи вирішення

Гуль Тетяна, експерт з питань оплати праці
Уникнути нарахування індексації, при цьому не порушуючи основних правил, встановлених законодавством, можна лише збільшенням посадового окладу. На яку суму й коли?
img 1

Є два прості способи це зробити:

1) підвищуємо при виникненні права на індексацію;

2) підвищуємо через 1 місяць на 1 гривню (до настання права на індексацію).

Проаналізуємо привабливість кожного з них.

Підвищуємо оклад, якщо виникло право на індексацію

Як ви вже знаєте (див. статтю Т. Гуль «Індексація зарплати: дюжина правил»), право на індексацію залежить і від щомісячних індексів інфляції, що публікуються Держстатом, і від результату перемножування цих індексів наростаючим підсумком. Причому починати перемножувати потрібно з місяця, що настає за місяцем останнього підвищення посадового окладу. Має значення саме збільшення окладу, а не будь-якої іншої складової зарплати. У місяці збільшення посадового окладу переглядають право на індексацію.

У який найменший строк це може відбутися? Тут усе залежить від того, в якому саме місяці індекс перевищить 103 %. Звичайно, якщо інфляція невелика або взагалі дефляція, то можна підвищувати оклади і один раз на півроку. Якщо ви вирішили підвищити оклади, щоб позбутися індексації, то важливо пам’ятати, що при настанні права на індексацію головне правило тут таке ( абзац четвертий п. 5 Порядку № 1078*):

* Порядок проведення індексації грошових доходів населення, затверджений постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078.

підвищення посадового окладу має перевищити суму можливої індексації

Таким чином, при виконанні вищезгаданої умови ми «обнуляємо» індексацію в такому місяці, замінюючи її підвищенням окладу, що впливає і на інші постійні складові зарплати.

Підвищуємо оклад до настання права на індексацію

Позбутися індексації зарплати при цьому способі також допоможе підвищення посадових окладів, але таку процедуру потрібно робити частіше — до настання права на індексацію. Для цього потрібно буде й частіше вносити зміни до штатного розкладу.

Якщо у працівника взагалі немає індексації (ще не настало право на поточну та немає збереженої індексації-різниці), то підвищення окладу в такому місяці (до того, як з’явилося право) позбавить від необхідності індексації зарплати. При цьому зверніть увагу: жодних обмежень щодо сум підвищення окладу в такому разі не встановлено! Отже, сума підвищення окладу може становити, наприклад, 1 грн.

Виходить, якщо підвищити посадовий оклад на 1 грн. і порівняти суму зарплатного підвищення із сумою індексації, яка складається в місяці підвищення окладу (оскільки оклад підвищуємо до настання права працівника на індексацію, сума індексації дорівнюватиме 0), то індексація цього місяця не нараховується (1 > 0). Місяць підвищення окладу стає «базовим», і індекс споживчих цін (ІСЦ) починаємо розраховувати з наступного місяця після місяця підвищення.

Як бачимо, такий спосіб дозволить роботодавцю суттєво заощадити кошти, адже оклад потрібно підвищувати не на суму, що перевищує можливу індексацію, а всього лиш на «копійчану» 1 грн. і при цьому повністю уникнути індексації.

Підвищили «мінімалку» — позбуваємося індексації

А чи можна уникнути індексації у зв’язку з тим, що розмір мінімальної заробітної плати (МЗП) підвищили з 01.01.2017 р. до 3200 грн.?

Як роботодавцю виконати усі вимоги трудового законодавства і при цьому зекономити?

Давайте спочатку з’ясуємо, на якому етапі перетинаються вимоги законодавства про МЗП та індексацію зарплати.

Нагадаємо, що роботодавець повинен провести доплату до МЗП, якщо нарахована зарплата працівника, який виконав місячну норму праці, є нижчою за законодавчо встановлений розмір мінзарплати ( ст. 31 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР). При цьому раніше фахівці Мінсоцполітики роз'яснювали, що суму індексації не включають до суми зарплати за відпрацьований місяць з метою визначення доплати до МЗП. Сума індексації нараховується «зверху» зарплати, яку вже визначено з урахуванням доплати до МЗП (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 5, с. 39). Інакше кажучи, спершу потрібно визначити зарплату за місяць, у тому числі доплату до МЗП, а потім проіндексувати нараховану зарплату в межах ПМПО (з 01.01.2017 р. — 1600 грн.). Але на сьогодні маємо інформацію, що ця думка, можливо, буде переглянута. Тож слідкуйте за новинами.

Певно, що витрати роботодавців зростуть: тут потрібно і новий розмір МЗП врахувати, і зарплату проіндексувати. Наприклад, якщо останнє підвищення окладу працівника було в травні 2016 року (встановлено оклад 2000 грн.), інших доплат і надбавок у нього немає, то в січні 2017 року такому працівнику потрібно нарахувати:

2000 оклад + 1200 доплата до МЗП + 64 індексація = 3264 (грн.),

де 2000 — оклад, встановлений з 1 травня;

1200 — доплата до МЗП (3200 - 2000);

64 — сума поточної індексації в січні 2017 року для «базового» травня 2016 року (1600 х 4 % = 64).

Чи можна хоча б якось зменшити витрати роботодавця? Так! Наприклад,

підвищити посадовий оклад на суму, що перевищує суму індексації, належну такому працівнику в місяці підвищення

У такий спосіб можна «обнулити» індексацію, а з урахуванням збільшеного розміру окладу — зменшити суму доплати до МЗП.

Припустимо, що роботодавець з 1 січня 2017 року підвищив оклад на 100 грн. (новий оклад — 2100 грн.). У цьому випадку індексація в січні не нараховується, оскільки сума зарплатного підвищення перевищила суму можливої індексації (100 грн. > 64 грн.).

Водночас сума зарплати за повністю відпрацьований місяць є меншою за встановлений законодавством розмір мінзарплати, тому необхідно зробити доплату до МЗП. Сума такої доплати становитиме: 3200 - 2100 = 1100 (грн.).

Загальна сума зарплати за січень 2017 року становитиме: 2100 оклад + 1100 доплата до МЗП = 3200 (грн.).

Отже, правила індексації ви знаєте, із способами, як уникнути індексації, тепер теж знайомі. Насамкінець хочемо нагадати: для госпрозрахункових підприємств існує спеціальна норма — абзац дванадцятий п. 5 Порядку № 1078 (ср. ). Нею передбачено, що працівникам таких підприємств підвищення заробітної плати у зв’язку із зростанням рівня інфляції провадиться у порядку, визначеному у колективних договорах, але не нижче норм, передбачених Законом України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.91 р. № 1282-XII та положень Порядку № 1078. Тобто госпрозрахункові підприємства в колективних договорах або інших документах, що регламентують оплату праці працівників, можуть встановлювати «покращуючі» особливості та умови проведення індексації зарплати. Отже, усе — в ваших руках!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі