Теми статей
Обрати теми

Оплата за семінар з інвалютної КПК: що порушили?

Ольховик Ольга, податковий експерт
Директор, перебуваючи у відрядженні за кордоном, розрахувався корпоративною платіжною карткою (КПК) за участь у семінарі та проїзд платними дорогами. Чи порушено вимоги валютного законодавства? Чи варто визнавати такі витрати?

Оплатити участь у семінарі з використанням інвалютної КПК — зась! А проїзд платними дорогами — можна. Отже, вимоги валютного законодавства порушено тільки в частині «семінарних» витрат. Ну а чи визнавати такі «порушуючі» витрати — вирішувати вам. Пояснимо детальніше.

Згідно з п. 8.3 Інструкції № 492* інвалютні кошти з поточного рахунку юрособи або фізособи-підприємця можуть бути використані виключно для:

* Інструкція про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затверджена постановою Правління НБУ від 12.11.2003 р. № 492.

— отримання готівки за кордоном України для оплати витрат на відрядження;

розрахунків у безготівковій формі за кордоном, що пов’язані з витратами на відрядження, витратами представницького характеру, а також оплатою експлуатаційних витрат, пов’язаних з утриманням та перебуванням повітряних, морських, автотранспортних засобів за межами України.

Цей же пункт установлює, що такі кошти не можна використати для розрахунків за зовнішньоторговельними договорами (контрактами). Згідно зі ст. 7 Декрету № 15-93** усі розрахунки суб’єкти господарювання — резиденти і нерезиденти в межах торговельного обороту ведуть тільки через уповноважені банки в порядку, установленому НБУ.

** Декрет КМУ «Про систему валютного регулювання і валютного контролю» від 19.02.93 р. № 15-93.

Тобто для проведення «торговельних» розрахунків з нерезидентом суб’єкт господарювання має укласти договір, оформити інвойс, купити необхідну суму іноземної валюти і перерахувати її зі свого поточного валютного рахунку з дотриманням процедури валютного контролю. А з використанням КПК можна оплатити виключно відрядні/представницькі/експлуатаційні витрати, перелічені в п. 8.3 Інструкції № 492.

Оскільки участь у семінарі не є такими витратами, оплачувати її з використанням КПК не можна. А ось проїзд платними дорогами — це «стовідсоткові» витрати на відрядження. Тому на них обмеження ст. 7 Декрету № 15-93 не поширюється.

Чи варто визнавати витрати на участь у семінарі?

Якщо директор надав усі підтвердні документи (договір, документ про оплату, акт наданих послуг) і «господарність» цих витрат сумнівів не викликає, то для їх відображення в обліку є всі підстави. А ось вважати їх додатковим благом працівника підстав немає. Тому питання з ПДФО- та ВЗ-оподаткуванням тут не постає. Проте «валютне» законодавство за проведення заборонених КПК-розрахунків з нерезидентом передбачає штраф у розмірі, еквівалентному сумі валюти, використаної при таких розрахунках, перерахованої за курсом НБУ на день їх здійснення. Щоправда, притягувати до відповідальності за цією статтею податківці не мають права, «карателем» ☺ може бути тільки НБУ (див. БЗ 114.03).

При цьому зважте на таке: якщо «заборонені» витрати в обліку не проводити, то й підстав для застосування штрафів згідно зі ст. 16 Декрету № 15-93 не буде. Адже в цьому випадку «семінарні» розрахунки виходять за межі торговельного обороту. Бо ситуація виглядатиме так, ніби директор здійснив оплату для особистих цілей. А отже, такий платіж допустимий без укладення зовнішньоекономічного договору і на нього не поширюється обмеження ст. 7 Декрету № 15-93 (див. лист НБУ від 17.06.2016 р. № 25-0004/51559). Але такі «особисті» витрати на участь у семінарі директору доведеться відшкодувати не пізніше подання звіту про витрачені у відрядженні кошти ( п.п. 170.9.2 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі