Теми статей
Обрати теми

«Зачепили» необоротні активи: знову про разову та неоподатковувану...

Альошкіна Наталя, податковий експерт
На продовження статті про «випадкове» не оподатковуване ПДВ постачання (див. с. 17) декілька слів скажемо про ситуацію, коли така разова операція «зачепила» необоротний актив.

Як правило, разова неоподатковувана операція «затягує» в процес «подвійного» використання необоротні активи (НА), і тоді їх також торкнеться «розподільне» нарахування податкових зобов’язань (ПЗ).

Як ми вже говорили, у такому разі базою оподаткування для НА є балансова (залишкова) вартість, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, впродовж якого здійснюється використання такого необоротного активу в «подвійних» операціях (п. 189.1 ПКУ). І цей момент залишає свій особливий слід на розподільному нарахуванні ПЗ. Адже наступний перерахунок нарахованих ПЗ передбачений тільки в останньому звітному періоді року (п. 199.5 ПКУ).

Так, абсолютно логічною є ситуація, коли НА продовжують до кінця року частково використовуватися в неоподатковуваних операціях. І тоді, відповідно, у кінці року здійснюємо перерахунок нарахованих ПЗ (тобто коригуємо їх). Але ж у нас разова неоподатковувана операція, тобто очевидно, що вже з наступного звітного періоду НА використовуватимуться виключно в оподатковуваних ПДВ операціях.

На жаль, в середині року ніяких коригувань «розподільних» ПЗ ПКУ не передбачає (на відміну від коригування «компенсуючих» ПЗ за п. 198.5 ПКУ). Тому, чітко кажучи, щоб зменшити раніше нараховані ПЗ по НА «подвійного» призначення, доведеться чекати річного перерахунку ПЗ.

Щоправда, є альтернативний варіант, який базується на лояльній позиції податківців (див. лист ГФСУ від 21.10.2015 р. № 22217/6/99-99-19-03-02-15). Нагадаємо, в цьому листі контролери нічого не мають проти зменшення ПЗ, нарахованих на підставі п. 199.1 ПКУ, у разі коли товари, послуги або необоротні активи надалі починають використовуватися виключно в оподатковуваних операціях. Ну а раз так, то, вважаємо, зменшити нараховані ПЗ можна вже за підсумками наступного звітного періоду, в якому припиняється використання НА в «подвійних» операціях.

Зробити це можна, склавши і зареєструвавши «зменшуючий» РК до зведеної ПН, по якій нараховувалися ПЗ. Відповідно, базу для нарахування «зменшуючої» суми ПДВ беремо виходячи з п. 189.1 ПКУ, тобто балансову (залишкову) вартість на початок наступного за першим звітним періодом здійснення неоподатковуваної операції. Тобто, якщо разова неоподатковувана операція припала на червень 2017 року, то для розрахунку «зменшуючого» РК беремо балансову (залишкову) вартість НА на початок липня 2017 року та множимо на коефіцієнт «анти-ЧВ».

У річному перерахунку ПДВ по НА порівнюватимемо суму фактично нарахованих «розподільних» ПЗ (з урахуванням «зменшуючого» РК) по НА з сумою ПЗ, розрахованих аналогічно, але тільки виходячи з нового (річного) показника «анти-ЧВ». Тобто в результаті сума «розподільних» ПЗ по необоротному активу повинна складати добуток замортизированої його частини (у періоді проведення «подвійних» операцій) на річний коефіцієнт «анти-ЧВ».

Проте підкреслимо: прямої норми стосовно такого підходу в ПКУ немає, тому рекомендуємо заручитися з цього питання індивідуальною податковою консультацією.

Що стосується перерахунку за «старими» НА (придбанимии/виготовленими до 01.07.2015 р.), то на них поширюються «старі» правила обліку. Тобто перераховуємо ПДВ за підсумками 1, 2 і 3 календарних років, що йдуть за роком початку використання/введення в експлуатацію таких НА (п. 42 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Оскільки у нас має місце разова неоподатковувана операція, то в наступних роках показника «анти-ЧВ» просто не буде, тому перераховувати нічого не доведеться.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі