Теми статей
Обрати теми

Як піти у відпустку для догляду за дитиною до 3 років

Білова Наталя, експерт з питань оплати праці
Працівниця після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами хоче піти у відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Як це оформити документально?
відпустка до 3 років

Після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами жінка має право піти у відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (далі — відпустка для догляду до 3 років) (див. ст. 179 КЗпП і ст. 18 Закону про відпустки).

Для цього вона повинна подати роботодавцеві відповідну заяву

У ній працівниця вказує дату початку відпустки і період, упродовж якого планує перебувати в такій відпустці (наприклад, до досягнення дитиною одного року (півтора, трьох років)). До заяви слід додати копію свідоцтва про народження дитини. На підставі отриманих документів роботодавець видасть наказ (розпорядження) про надання відпустки.

Буває і так, що перебуваючи у відпустці для догляду за першою дитиною, жінка народжує другу.

У цьому випадку наказ про надання відпустки для догляду за другою дитиною має бути виданий з наступного дня після закінчення відпустки для догляду за першою дитиною (див. лист Мінпраці від 12.07.2010 р. № 201/13/116-10).

Видавати такий наказ відразу після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами другої дитини в цьому випадку не потрібно, оскільки чинним законодавством не передбачено оформлення одночасно двох відпусток для догляду за першою і другою дитиною до трьох років.

Перебуваючи у відпустці для догляду до 3 років, жінка має право неодноразово переривати таку відпустку і виходити на роботу, а потім оформляти її знову. Для цього їй потрібно лише подати письмову заяву на ім’я керівника підприємства із зазначенням дати виходу на роботу (дати відновлення відпустки для догляду до 3 років).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі