Теми статей
Обрати теми

Навчальна відпустка під час відпустки для догляду до 3 років

Костенко Ніна, експерт з питань оплати праці
Працівниця перебуває у відпустці для догляду до 3 років і заочно навчається в інституті. Чи має право підприємство надати їй і оплатити навчальну відпустку?

На жаль, із запитання не зрозуміло, працює жінка у відпустці для догляду до 3 років чи ні. Тому розглянемо можливі варіанти.

1. Працівниця перебуває у відпустці для догляду до 3 років і не працює. У цьому випадку вона не має права на оплачувану навчальну відпустку. Щоб таке право в неї виникло, їй слід перервати відпустку для догляду до 3 років. При цьому роботодавець не повинен вимагати від жінки відпрацювати певний час перед наданням навчальної відпустки (див. лист Мінпраці від 27.07.2010 р. № 217/13/116-10).

Відпустка для догляду до 3 років переривається на підставі заяви працівниці і оформляється відповідним наказом (розпорядженням) роботодавця.

Надання навчальної відпустки також оформляється наказом (розпорядженням).

На час перебування в навчальній відпустці матері відпустку для догляду за дитиною може оформити особа, яка фактично здійснюватиме догляд за нею.

Після закінчення навчальної відпустки працівниця має право знову оформити відпустку для догляду до 3 років, надавши роботодавцеві заяву про надання такої відпустки. Роботодавець на підставі цієї заяви видасть відповідний наказ (розпорядження).

2. Працівниця у відпустці для догляду до 3 років працює на умовах неповного робочого часу на колишній посаді (основне місце роботи). Робота на умовах неповного робочого часу не спричиняє за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників (ст. 56 КЗпП). Отже, в цьому випадку мати також матиме право на оплачувану навчальну відпустку (див. лист Мінпраці від 10.06.2008 р. № 149/13/116-08).

Оформляють таку відпустку теж на підставі заяви працівниці і довідки-виклику на сесію з навчального закладу.

3. Працівниця, яка перебуває у відпустці для догляду до 3 років, працює на умовах неповного робочого часу за сумісництвом. Трудовим законодавством не передбачено надання оплачуваної навчальної відпустки за сумісництвом (див. лист Мінсоцполітики від 12.09.2016 р. № 1294/13/84-16). Тому якщо працівниця, перебуваючи у відпустці для догляду до 3 років, вийшла на роботу на умовах неповного робочого часу на підприємство за сумісництвом (на те ж підприємство, з якого вона йшла в таку відпустку, або на інше), оплачувана навчальна відпустка на місці роботи за сумісництвом їй не надається.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі