Теми статей
Обрати теми

Табелюємо роботу під час відпустки для догляду до 3 років

Білова Наталя, експерт з питань оплати праці
Як правильно заповнити Табель обліку використання робочого часу для працівниці, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років і працює на умовах неповного робочого дня?

Для контролю за дотриманням працівниками режиму робочого часу, встановленого колективним або трудовим договором, отримання даних про відпрацьований час, необхідних для розрахунку виплат працівникам (у тому числі й для розрахунку погодинної заробітної плати), і складання статистичної звітності з праці на підприємстві ведеться Табель обліку використання робочого часу (далі — Табель).

Типова форма Табеля № П-5 затверджена наказом Держкомстату від 05.12.2008 р. № 489.

Табель — це поіменний список усіх працівників відділу, служби або підприємства в цілому з позначками про використання робочого часу впродовж облікового періоду.

Кожному працівникові присвоюється табельний номер, який указується в усіх документах з обліку праці і її оплати.

Період відпустки для догляду до 3 років також відображається в Табелі

Адже працівниця продовжує перебувати з підприємством у трудових відносинах і за нею згідно з чинним законодавством зберігається місце роботи (посада).

У Табелі впродовж усього періоду перебування в цій відпустці (щомісячно) проставляють код «ВП» (16) і прочерки стосовно відпрацьованого часу.

Також зазначимо, що таким кодом табелюють усі дні відпустки для догляду за дитиною, у тому числі й вихідні, святкові та неробочі дні, що припадають на період відпустки для догляду до 3 років, оскільки ця відпустка рахується в календарних, а не в робочих днях.

Ідемо далі.
Години роботи працівників, яким установлений неповний робочий день (тиждень) згідно із законодавством, відмічають у Табелі за допомогою коду «РС» (02).

А тепер давайте поглянемо, як це поєднати, якщо працівниця вийшла на роботу на неповний робочий день на колишнє місце роботи.

Про те, як заповнити Табель за ситуації, коли працівниця перебуває у відпустці для догляду до 3 років і одночасно працює на умовах неповного робочого дня (тижня), нормативно-правові акти умовчують.

На нашу думку, Табель стосовно такої працівниці можна заповнювати двома способами.

Перший спосіб. Дані про відпрацьований час і дані про те, що працівниця одночасно перебуває у відпустці для догляду до 3 років, відображають за кожен день в одному рядку Табеля.

При цьому інформацію про відпрацьований час записують у відповідних комірках через дріб (наприклад, «РС/ВП»).

Дані про кількість годин заносять тільки за відпрацьованим часом.

Другий спосіб. Дані про відпрацьований час і час перебування працівниці у відпустці для догляду до 3 років відображають в окремих рядках Табеля:

— в одному рядку, де наводиться інформація про відпрацьований працівницею час, указують фактичну кількість відпрацьованих годин за день і код «РС». За дні, у які вона не працювала, дані не заносять;

— в іншому рядку, де наводиться кількість днів, упродовж яких працівниця перебуває у відпустці для догляду до 3 років, проставляється код «ВП» за всі календарні дні такої відпустки. Дані про кількість годин за такі дні не вказують.

Нам більше до душі другий спосіб відображення даних, оскільки в заповненому таким чином Табелі чітко розмежовується відпрацьований час і час перебування у відпустці.

Це надає можливості не допустити плутанини при підрахунку відпрацьованого часу, а також дозволяє зберегти дані стосовно статистичної звітності і для нарахування заробітної плати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі