Теми статей
Обрати теми

Ліквідація відділу: що з працівницею, яка перебуває у відпустці до 3 років?

Богданова Анастасія, експерт з питань оплати праці
Жінка після двох років перебування у відпустці для догляду до 3 років народжує другу дитину. Відділ, у якому вона працювала, буде ліквідований. Чи можна звільнити таку працівницю?

У період відпустки для догляду до 3 років за жінкою зберігається її робоче місце. На це вказує ст. 2 Закону про відпустки.

При цьому ст. 184 КЗпП забороняє звільняти за ініціативою роботодавця вагітних жінок і жінок, що мають дітей віком до 3 років (до 6 років, якщо дитина потребує домашнього догляду), одиноких матерів за наявності дитини віком до 14 років або дитини-інваліда. Розірвання трудового договору з такими працівниками можливе тільки при повній ліквідації підприємства і з обов’язковим працевлаштуванням.

Під цю пільгу підпадають і жінки, які перебувають у відпустці для догляду до 3 років

У цьому випадку ліквідації підприємства не відбувається, ліквідовується тільки відділ. Тому звільнити жінку, яка перебуває у відпустці для догляду до 3 років, з підприємства, навіть з подальшим працевлаштуванням, не можна — її слід працевлаштувати в інший відділ. Інакше кажучи, цю працівницю необхідно перевести на інше місце роботи за її згодою (ч. 1 ст. 32 КЗпП).

Не вважається переведенням на іншу роботу і не потребує згоди працівника (ч. 2 ст. 32 КЗпП):

— переведення працівника на те ж підприємство на інше робоче місце, в інший структурний підрозділ у тій же місцевості;

— доручення роботи на іншому механізмі або агрегаті в межах спеціальності, кваліфікації або посади, обумовленої трудовим договором.

Роботодавець не має права переводити працівника на роботу, протипоказану йому за станом здоров’я.

Таким чином, якщо працівницю перевели з ліквідовуваного відділу в інший відділ в одній місцевості без зміни посади, розміру зарплати і режиму роботи, то її згоду для цього отримувати не потрібно.

Якщо ж просто перевести працівницю неможливо (наприклад, немає такої вакантної посади в іншому підрозділі або є, але при цьому змінюється розмір заробітку), то її згода на переведення потрібна. При цьому вже йдеться про зміну істотних умов праці (систем і розмірів оплати праці, пільг, режиму роботи, встановлення або скасування неповного робочого часу, поєднання професій, зміну розрядів і найменування посад та ін.).

Тому згідно з ч. 3 ст. 32 КЗпП працівниці необхідно повідомити про це не пізніше ніж за 2 місяці й отримати її згоду на таке переведення, навіть тоді, коли вона перебуває у відпустці для догляду до 3 років.

Оптимальний варіант — письмове повідомлення з підписом працівниці про ознайомлення

Переведення працівниці в інший відділ потрібно оформити відповідним наказом (розпорядженням) керівника підприємства.

Майте на увазі: звільнення працівниці, яка перебуває у відпустці для догляду до 3 років (до 6 років, якщо вона піде в таку відпустку відповідно до медичного висновку) за ініціативою роботодавця, у разі її відмови від пропонованої роботи, є порушенням трудового законодавства.

Ви, звичайно, можете вже зараз попередити працівницю про майбутнє звільнення (зробити це потрібно як мінімум за два місяці до дати звільнення). Але ось фактично звільнити її у зв’язку зі скороченням штату можна буде тільки після виходу її з відпустки для догляду до 3 років (див. лист Мінсоцполітики від 26.03.2015 р. № 182/06/187-15).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі