Теми статей
Обрати теми

Звільнення за згодою сторін у відпустці для догляду до 3 років

Костенко Ніна, експерт з питань оплати праці
Працівниця підприємства перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років. Чи можна звільнити її за згодою сторін в останній день такої відпустки?

Так, можна. І нехай вас не збиває з пантелику ст. 184 КЗпП, яка не припускає звільнення за ініціативою роботодавця жінок, що мають дітей віком до 3 років (до 6 років, ч. 6 ст. 179 КЗпП), окрім випадків повної ліквідації підприємства, коли звільнення допускається з обов’язковим працевлаштуванням.

Ні при чому тут і ст. 40 КЗпП, що забороняє звільняти працівників за ініціативою роботодавця в період їх перебування у відпустці.

Придивіться: і ст. 184, і ст. 40 КЗпП говорять про неможливість звільнення працівників у вказаних випадках за ініціативою роботодавця.

А ось жодних заборон на звільнення працівників під час відпустки з інших причин: за власним бажанням або за згодою сторін у трудовому законодавстві немає.

Тому роботодавець і працівниця, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, цілком можуть домовитися про припинення трудового договору на підставі п. 1 ст. 36 КЗпП (за згодою сторін) у строк, який влаштовує обидві сторони, у тому числі в останній день перебування у відпустці для догляду.

Переривати відпустку і виходити на роботу перед звільненням жінці не потрібно.

Адже при звільненні за згодою сторін роботодавець і працівник самі визначають конкретну дату звільнення, яку і вказують у наказі.

Ініціатива звільнення може виходити від працівника або роботодавця в усній формі (див. лист Мінсоцполітики від 04.04.2014 р. № 60/06/186-14). Проте щоб уникнути судової тяжби, факт досягнення взаємної згоди на розрив трудових відносин краще все-таки оформити письмово.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі