Теми статей
Обрати теми

Відпустка для догляду за дитиною від 3 до 6 років: як оформити?

Білова Наталя, експерт з питань оплати праці
В якому випадку працівниця після закінчення відпустки для догляду за дитиною до 3 років може взяти відпустку до досягнення дитиною 6-річного віку? Як оформити її документально?
відпустка до 6 років

Якщо дитина, якій ось-ось виповниться 3 роки, потребує домашнього догляду, матуся може оформити відпустку без збереження заробітної плати тривалістю, вказаною в медичному висновку, але не більше ніж до досягнення дитиною шестирічного віку* (далі — відпустка для догляду від 3 до 6 років). Таке право жінці надають ст. 179 КЗпП і п. 3 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки.

* Якщо дитина хвора на цукровий діабет I типу (інсулінозалежна), — до досягнення дитиною 16-річного віку, а якщо дитині встановлена категорія «дитина-інвалід підгрупи А» — до досягнення нею 18-річного віку.

Відмовити в наданні працівниці такої відпустки роботодавець не має права.

Цю відпустку жінка може взяти відразу безпосередньо після закінчення відпустки для догляду за дитиною до 3 років.

Не втрачається це право і в разі, якщо після закінчення відпустки для догляду до 3 років мама вийшла на роботу, але у зв’язку з частими хворобами дитини виникла необхідність узяти відпустку для догляду за нею від 3 до 6 років.

Більше того, жінка може перервати цю відпустку, приступити до роботи, а потім знову оформити її, якщо є така необхідність і це підтверджує медичний висновок.

За весь період перебування у відпустці для догляду від 3 до 6 років за працівницею зберігають робоче місце (ст. 2 Закону про відпустки)

Роботодавець не має права звільнити її за власною ініціативою в цей період. Виняток — повна ліквідація підприємства, коли допускається звільнення з обов’язковим працевлаштуванням (ч. 3 ст. 184 КЗпП). Також роботодавець зобов’язаний працевлаштувати працівницю в разі звільнення її після закінчення строкового трудового договору.

У загальному випадку відпустка для догляду від 3 до 6 років закінчується в день виповнення дитині 6 років або раніше, якщо це вказано в медичному висновку.

Увага! Відпустка для догляду від 3 до 6 років не оплачується, оскільки належить до відпусток без збереження заробітної плати (п. 3 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки).

Щоб скористатися своїм правом на таку відпустку, працівниця подає роботодавцеві заяву. У ній вона вказує дати початку і закінчення відпустки. Ці дати повинні вписуватися в період, указаний в медичному висновку про необхідність у домашньому догляді за дитиною.

До заяви має бути прикладена довідка за формою № 080-1/о, затвердженою наказом МОЗ від 11.06.2012 р. № 430. Ця довідка якраз і підтверджує необхідність домашнього догляду за дитиною.

Інформація, яка міститься в довідці за формою № 080-1/о, є інформацією з обмеженим доступом і не підлягає розголошуванню (п. 18 Інструкції № 430).

На підставі отриманих документів керівник підприємства видає наказ (розпорядження) про надання відпустки без збереження заробітної плати для догляду за дитиною.

Відзначимо, що в більшості випадків строк дії довідки за формою № 080-1/о — 6 місяців. Якщо після закінчення цього строку дитина все ще потребує догляду, видається новий медичний висновок. Його потрібно своєчасно отримати і надати роботодавцеві разом із заявою про продовження відпустки для догляду від 3 до 6 років.

Після отримання від працівниці нового комплекту документів роботодавець видасть наказ (розпорядження) про продовження такої відпустки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі