Теми статей
Обрати теми

Чи може «дитячою» відпусткою скористатися багатодітний батько

Білова Наталя, експерт з питань оплати праці
Працівник є батьком трьох дітей віком до 15 років. Його дружина — мати цих дітей — не працює і на лікуванні не перебуває. Чи може працівник за таких обставин скористатися додатковою відпусткою на дітей?
«дитяча» відпустка

Передусім уточнимо, що категорії працівників, які мають право на соціальну додаткову відпустку на дітей, перераховані в ст. 1821 КЗпП і ст. 19 Закону про відпустки.

Так, така відпустка належить:

— працюючій жінці, яка має двох або більше за дітей віком до 15 років;

— працюючій жінці, що має дитину-інваліда;

— працюючій жінці, яка усиновила дитину;

— матері інваліда з дитинства підгрупи А групи I;

— одинокої матері;

— батькові дитини або інваліда дитинства підгрупи А групи I, який виховує їх без матері (одинокий батько) або виховує сам, оскільки мати дітей тривалий час перебуває в лікувальній установі;

— особі, яка взяла під опіку (визнана в установленому порядку опікуном) дитини або інваліда дитинства підгрупи А групи I.

Крім того, на додаткову відпустку на дітей має право розраховувати один з прийомних батьків і один з батьків-вихователів (ст. 1861 КЗпП)

Зверніть увагу: на думку Мінсоцполітики, до категорії «одинокий батько» належать: (1) чоловік, який не перебуває в шлюбі й у свідоцтві про народження дитини записаний як його батько, (2) вдівець, (3) розлучений чоловік, що виховує дитину без матері (див. листи від 25.02.2015 р. № 76/13/116-15 і від 05.08.2016 р. № 438/13/116-16). Як бачите, це зовсім не ваш варіант.

Інакше кажучи, батьку, що має трьох дітей віком до 15 років і непрацюючу дружину-красуню, «дитяча» соцвідпустка не світить. Чому? Тому що, як ми сказали вище, право на відпустку за підставою «на дітей до 15 років» є тільки в працюючих жінок, які мають двох і більше дітей такого віку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі