Теми статей
Обрати теми

Додаткова відпустка на дітей одинокої матері

Богданова Анастасія, експерт з питань оплати праці
Чи вважається одинокою матір’ю для цілей надання додаткової відпустки на дітей жінка, яка виховує дитину без чоловіка?

Дійсно, у ст. 19 Закону про відпустки законодавець установив право працюючої одинокої матері на отримання додаткової відпустки на дітей. «Розшифрувати», кого слід вважати одинокою для цілей надання додвідпустки на дітей, спробувало Мінсоцполітики у своїх листах*. Це:

* Див. листи від 25.02.2015 р. № 76/13/116-15, від 04.10.2010 р. № 306/13/116-10, від 05.08.2016 р. № 438/13/116-16, від 14.04.2008 р. № 235/0/15-08/13.

1) жінка, яка не перебуває в шлюбі й у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблений в установленому порядку за вказівкою матері;

2) вдова;

3) розлучена жінка, яка виховує дитину без батька;

4) жінка, яка народила дитину, не перебуваючи в зареєстрованому шлюбі, і при цьому батько визнав дитину;

5) жінка, яка вийшла заміж повторно, але її дитина віком до 18 років новим чоловіком не усиновлена.

У перших двох випадках проблем з наданням додаткової відпустки на дітей, зазвичай, не виникає. Проблеми виникають тоді, коли такою відпусткою бажають скористатися жінки, перелічені вище в пп. 3— 5. А все тому, що

для цілей виникнення права на «дитячу» відпустку такі жінки вважаються содинокими матерями, тільки якщо виховують дітей самі, тобто без участі батька

Щоб довести своє право на соцвідпустку на дітей, працівниця, серед іншого, повинна надати за місцем роботи документи, що підтверджують факт відсутності участі батька у вихованні дитини. Такими документами, на думку Мінсоцполітики (див. листи від 30.05.2014 р. № 193/13/123-14 і від 25.02.2015 р. № 76/13/116-15), можуть бути:

— рішення суду про позбавлення відповідача батьківських прав;

— рішення органів опіки й піклування або суду про відсутність участі батька у вихованні дитини;

— рішення суду або постанова слідчого про розшук відповідача у справі за позовом про стягнення аліментів;

— ухвала суду або постанова слідчого про розшук відповідача у справі за позовом про стягнення аліментів;

— акт, складений соціально-побутовою комісією, створеною первинною профспілковою організацією або будь-якою іншою комісією, створеною на підприємстві, в установі, організації, або акт дослідження комітетом самоорганізації населення, у якому зі слів сусідів (за наявності їх підписів в акті) підтверджується факт відсутності участі батька у вихованні дитини;

— довідка зі школи (дитячого садка) про те, що батько не бере участі у вихованні дитини (не спілкується з учителями/вихователями, не забирає дитину додому, не бере участі в батьківських зборах).

Цей перелік не є вичерпним. Тому матуся може подати й інші документи, що підтверджують відсутність участі батька у вихованні дитини.

А ось довідка з ЖЕКу про те, що дитина мешкає з матір’ю без батька, для цих цілей не підходить (див. лист Мінпраці від 14.04.2008 р. № 235/0/15-08/13). Адже батько дитини може брати участь у її вихованні і без фактичного проживання разом з нею.

Не має значення для надання соцвідпустки і факт сплати батьком дитини аліментів. Він свідчить лише про те, що батько бере участь в утриманні дитини, але не говорить про його участь у вихованні.

Як одинока мати жінка має право на додаткову відпустку до досягнення дитиною 18 років.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі