Теми статей
Обрати теми

«Дитяча» відпустка в перший рік роботи мами

Білова Наталя, експерт з питань оплати праці
Жінка, що має двох дітей віком до 15 років, прийнята на роботу на підприємство 01.03.2017 р. У червні 2017 року вона подала заяву з проханням надати їй додвідпустку на дітей. Має вона право на цю відпустку у 2017 році? Якщо так, то як розрахувати її тривалість на цей рік?

Працююча жінка, що має двох дітей віком до 15 років, має право на додаткову відпустку тривалістю 10 календарних днів. За наявності декількох підстав для надання такої відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів (ст. 19 Закону про відпустки).

Додаткова відпустка на дітей є соціальною відпусткою і не належить до категорії щорічних відпусток. Тому вона надається повною тривалістю в будь-який час протягом календарного року, незалежно від кількості календарних днів, відпрацьованих працівницею протягом року, і дати народження дитини. На це звертає увагу Мінсоцполітики в листах від 24.03.2015 р. № 4053/0/14-15/18 і від 12.05.2015 р. № 256/13/116-15.

Але з наданням додвідпустки на дітей новоприйнятим працівникам за перший календарний рік їх роботи на цьому підприємстві потрібно бути обережними, і ось чому.

Якщо працівниця в поточному календарному (2017) році до працевлаштування на ваше підприємство:

працювала в іншого роботодавця і мала право на таку відпустку, то ви їй соцвідпустку на дітей за 2017 рік не надаєте. Чому? Тому що в цьому випадку вона повинна була на попередньому місці роботи або скористатися «дитячою» відпусткою за 2017 рік до звільнення, або отримати за дні цієї відпустки грошову компенсацію при звільненні. Якщо цього не сталося, нинішній роботодавець не несе за це відповідальності і надавати такій працівниці додаткову відпустку на дітей не зобов’язаний;

ніде не працювала за трудовим договором або працювала в іншого роботодавця, але права на додвідпустку на дітей тоді ще не мала, і таке право виникло в період роботи на вашому підприємстві, то нинішній роботодавець зобов’язаний надати їй додвідпустку на дітей за 2017 рік повної тривалості незалежно від відпрацьованого цього року часу.

Інформацію про те, чи перебувала працівниця в трудових відносинах з іншим роботодавцем до вступу на роботу на ваше підприємство і чи мала вона право на отримання додвідпустки на дітей, ви можете отримати з трудової книжки і відповідних документів, що підтверджують право на отримання цієї відпустки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі