Теми статей
Обрати теми

Що робити з невикористаною соцвідпусткою

Білова Наталя, експерт з питань оплати праці
У працівниці, що має двоє дітей віком до 15 років, накопичилося 40 календарних днів невикористаної «дитячої» відпустки за минулі роки. Чи можна їй за ці дні виплатити компенсацію грошима? Чи має вона право поділити цю відпустку на частини?

Отримати компенсацію за невикористані дні додаткової відпустки на дітей працівник має право лише в разі звільнення (ст. 24 Закону про відпустки).

Якщо цієї вимоги не дотримати, роботодавцеві «світитиме» штраф у розмірі 3200 грн. (абз. 8 ч. 1 ст. 265 КЗпП), а його посадовим особам адмінштраф у загальному випадку в розмірі від 510 грн. до 1700 грн. (ст. 41 КпАП).

Стосовно можливості ділення такої «дитячої» відпустки зазначимо таке. Мінсоцполітики вважає, що відпустку на дітей завжди слід надавати повної тривалості. Ділити її на частини не можна (див. листи від 05.07.2013 р. № 290/13/116-13 і від 12.05.2015 р. № 256/13/116-15).

І тільки якщо працівник має право на таку відпустку за декількома підставами, то, на думку цього відомства, її можна надати двома частинами: спочатку додаткова відпустка повної тривалості за однією підставою (10 днів), а через деякий час — за іншою (7 календарних днів). Це тому, що така відпустка є соціальною, а ділення на частини передбачено Законом про відпустки тільки для щорічних відпусток.

Наша редакція дотримує іншої думки. Стаття 12 Закону про відпустки встановлює певні обмеження при діленні лише щорічної відпустки (одна з частин такої відпустки має бути безперервною і складати не менше 14 календарних днів). А ось на інші види відпусток це обмеження не поширюється. Тобто вони можуть бути розділені на частини будь-якої тривалості.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі