Теми статей
Обрати теми

Звільнення під час відпустки для догляду до 3 років: що з «дитячою» відпусткою?

Богданова Анастасія, експерт з питань оплати праці
Працівниця підприємства перебуває у відпустці для догляду за другою дитиною до трьох років. Старшій дитині 13 років. Не виходячи на роботу із цієї відпустки, жінка звільняється у зв’язку з переведенням на інше підприємство. Чи потрібно їй при звільненні виплачувати компенсацію за невикористані дні «дитячої» відпустки?

Ні, не потрібно. Пояснимо чому.

У ст. 19 Закону про відпустки і ст. 1821 КЗпП визначено, що соціальна додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів надається, зокрема, працюючій жінці, що має двох або більше за дітей віком до 15 років.

Тобто для отримання права на додвідпустку на дітей працівниці недостатньо лише мати двох дітей віком до 15 років. Вона повинна до того ж працювати (виконувати свої трудові обов’язки).

Із запитання читача виходить, що після народження другої дитини жінка перебувала у відпустці для догляду за другою дитиною і не працювала. Отже, право на відпустку на дітей у неї не виникло, тобто і компенсувати нічого.

Водночас, якщо в поточному календарному році після переведення на інше підприємство ця жінка вийде на роботу (у тому числі й на умовах неповного робочого часу), то в неї виникне право на додаткову відпустку на дітей за такий рік. І вона зможе нею скористатися в нового роботодавця (детальніше див. с. 25).

Проте для реалізації такого права працівниці потрібно буде отримати відповідну довідку на вашому підприємстві (тобто на тому, з якого вона звільняється). Уся справа тут в особливому порядку надання додаткової відпустки на дітей новоприйнятим працівникам у перший рік їх роботи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі