Теми статей
Обрати теми

Старшій дитині виповнилося 15 років: чи є право на «дитячу» відпустку?

Білова Наталя, експерт з питань оплати праці
Старшій дитині працівниці (матері двох дітей) 9 січня 2017 року виповнилося 15 років. Чи має вона право на «дитячу» відпустку у 2017 році?

Так, у працівниці — матері двох дітей — за рік, у якому старшій дитині виповнюється 15 років, зберігається право на додаткову відпустку, передбачену ст. 1821 КЗпП і ст. 19 Закону про відпустки.

«Дитячу» додвідпустку, на відміну від щорічної відпустки, надають за календарний рік, а не відпрацьований час, підкреслює Мінпраці в листі від 22.02.2008 р. № 33/13/116-08.

Причому така відпустка надається в будь-який час календарного року, незалежно від відпрацьованого батьком часу і дати народження дитини — до або після.

Тобто працівникові надається соцвідпустка на дітей за рік, у якому дитина досягла граничного віку для цілей визначення права на цю відпустку. І тільки з 1 січня наступного року батько втрачає право на таку відпустку.

Граничний вік, після досягнення якого дитиною її перестають ураховувати при визначенні права матері на додаткову відпустку на підставі «жінка, що має двоє дітей віком до 15 років», складає 15 років.

У цій ситуації старшій дитині працівниці виповнилося 15 років у січні 2017 року. Тому в неї як у «жінки, що має двоє дітей віком до 15 років» востаннє право на соцвідпустку на цій підставі виникає у 2017 році.

А ось права на таку соцвідпустку за 2018 рік у жінки вже не буде.

Оформити відпустку на дітей за 2017 рік працівниця може в будь-який час цього року або в подальші роки. Адже законодавство не передбачає строку давності, після якого втрачається право на соцвідпустку на дітей.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі