Теми статей
Обрати теми

Якщо дочка стала мамою

Калашнікова Лілія, експерт з питань оплати праці
Працівниця — одинока мати — виховує дочку 17 років. Цього року дочка народила дитину. Чи збережеться в працівниці право на додвідпустку на дітей?

У загальному випадку працівниця — одинока мати — має право на соцвідпустку на дітей до досягнення дитиною 18 років. Але вона може втратити це право, якщо її дитина набуде повної дієздатності до того, як досягне повноліття (тобто 18 років).

Так, зокрема, повна цивільна дієздатність може бути надана неповнолітній особі, яка записана матір’ю дитини (ч. 1 ст. 35 ЦКУ).

У результаті отримуємо, що в ситуації, описаній у запитанні, одинока мати, дочка якої віком до 18 років народила дитину, втрачає право на соцвідпустку на дітей за підставою «одинока мати». Причина банальна: дочка працівниці, для догляду за якою вона отримувала соцвідпустку на дітей за підставою «одинокасамотня мати», набула повної громадянської дієздатності в 17 років у зв’язку з народженням нею дитини.

Але не поспіщайте засмучуватися. У вказаному випадку за 2017 рік (рік, у якому її дочка набула повної дієздатності) працівниці має бути надана додаткова відпустка на дітей повної тривалості. Причому вона має право використати дні такої відпустки як до дня народження дитини в дочки, так і після нього. На це, зокрема, зверталася увага в листі Мінпраці від 19.02.2010 р. № 48/13/116-10 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 29, с. 18).

А ось за 2018 рік працівниці вже додвідпустка на дітей не належить.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі