Теми статей
Обрати теми

Не усиновив — не вважається

Соломина Марія, експерт з питань оплати праці
Працівниця має двох дітей 6 і 10 років, батько яких помер. Цього року вона повторно вийшла заміж, але новим чоловіком діти не усиновлені. За якими підставами їй може надаватися додвідпустка на дітей? Як визначити останній день такої відпустки, якщо на її період припадає святковий день?

Працівниця, про яку йдеться в запитанні, має право на соцвідпустку на дітей відразу за двома підставами: «жінка, що має дітей віком до 15 років» і «одинока мати». Тривалість такої «багатопідставної» відпустки складатиме 17 календарних днів.

Зверніть увагу на два важливі моменти.

Перший — при визначенні підстав для отримання права на відпустку на дітей одна дитина може бути врахована кілька разів (див. лист Мінпраці від 21.07.2010 р. № 215/13/116-10 ).

Другий — у наведеному випадку той факт, що новим чоловіком жінки не усиновлені її діти від першого шлюбу, може свідчити про те, що він не бере участі у їх вихованні. Адже ст. 260 СКУ передбачено право мачухи, вітчима, а не обов’язок брати участь у вихованні малолітніх, неповнолітніх пасинка, падчерки.

Для роботодавця підтвердженням того, що новим чоловіком працівниці не усиновлені її діти від попереднього шлюбу, є свідоцтво про народження дітей, у якому дані батька дитини і дані нового чоловіка у свідоцтві про шлюб не збігаються. Річ у тому, що при усиновленні видається нове посвідчення про народження дитини.

Щодо другого запитання зазначимо таке. Святкові і неробочі дні, установлені ст. 73 КЗпП, при визначенні тривалості додвідпустки на дітей не враховують. Таким чином, якщо на період такої відпустки припадають святкові і неробочі дні, відпустка збільшується на кількість таких днів. Але пам’ятайте: самі ці дні оплаті не підлягають.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі