Теми статей
Обрати теми

Якщо накопичився відпускний запас

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці
Працівниця має право на додвідпустку на дітей за 2012 — 2017 роки. Проте вона ще жодного разу не ходила в таку відпустку. Чи може Держпраці при проведенні інспекції розглядати це як порушення законодавства про відпустки?

Запитання цікаве. Так що давайте розбиратися разом.

Частиною 5 ст. 11 Закону про відпустки встановлена заборона на ненадання щорічних відпусток повної тривалості протягом двох років поспіль, а також ненадання їх протягом робочого року особам віком до 18 років і працівникам, що мають право на щорічні додаткові відпустки за роботу зі шкідливими і важкими умовами або з особливим характером праці.

Порушення цього припису загрожує роботодавцю притягненням до фінансової відповідальності у вигляді штрафу в сумі 3200 грн. (абз. 8 ч. 2 ст. 265 КЗпП), а його посадовим особам адмінштрафом у загальному випадку в сумі від 510 до 1700 грн. (ч. 1 ст. 41 КпАП).

Проте зверніть увагу: положення ч. 5 ст. 11 Закону про відпустки стосуються виключно щорічних відпусток і не поширюється на додвідпустку на дітей, оскільки така відпустка віднесена до виду соціальних.

Більше того, додвідпустка на дітей надається в обов’язковому порядку за бажанням працівника. Тому якщо працівник, що має право на додвідпустку на дітей, не виявив бажання скористатися нею протягом декількох років, то порушення законодавства про відпустки з боку роботодавця немає і, відповідно, немає підстав для притягнення останнього до відповідальності.

Водночас, щоб не накопичувати дні додвідпустки на дітей, працівник за згодою з роботодавцем може їх усі використати в поточному році (див. листи Мінсоцполітики від 05.08.2016 р. № 435/13/116-16, від 05.06.2015 р. № 225/06/186-15).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі