Теми статей
Обрати теми

Відпустка до 3 років і робота

Соломина Марія, експерт з питань оплати праці
Запитання 4. Працівниця Сущенко Світлана Семенівна (податковий номер 2956892314, основне місце роботи), яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, вийшла на роботу (на ту ж посаду) на умовах неповного робочого часу з 21 червня 2017 року. Сума заробітної плати, нарахованої їй за фактично відпрацьований час у червні, — 1750 грн. (ЄСВ — 385 грн.).

Працівниця продовжує перебувати у відпустці для догляду за дитиною до 3 років. Тому в Таблиці 5 вона «засвітитися» не повинна.

А ось у Таблиці 6 на неї будуть сформовані два рядки. Один — із сумою заробітної плати, нарахованої за фактично відпрацьований нею час у червні 2017 року (1750 грн.), другий — із сумою різниці між мінімальною заробітною платою і фактичною зарплатою, нарахованою їй за червень 2017 року (1450 грн. (ЄСВ — 319 грн.)). Зверніть увагу, оскільки трудові відносини з працівницею не припинялися, у графі 15 Таблиці 6 проставляємо «30» — загальна кількість календарних днів у червні 2017 року (див. рис. 4).

img 1

Запитання 5. Працівниця Олешко Інна Соломонывна (п о д а т к о в и й н о м е р3001245698) працевлаштована в цього роботодавця як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом (внутрішній сумісник). Після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами (останній день відпустки — 3 липня 2017 року, сума допомоги, що приходиться на липень 1000 грн) вона: — за основним місцем роботи пішла у відпустку для догляду за дитиною до 3 років; — за місцем роботи за сумісництвом приступила до виконання своїх посадових обов’язків. Заробітна плата, нарахована їй за період роботи за сумісництвом за фактично відпрацьовані дні в липні 2017 року, — 950 грн. (ЄСВ — 209 грн.). Як відобразити ці дані в Звіті за формою № Д4?

У Таблиці 5 Звіту за формою № Д4 на працівницю формуємо два рядки.

Один — із датою закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами (у графі 7 категорії особи «5»).

Другий — із датою початку відпустки для догляду за дитиною до 3 років (у графі 7 категорії особи «6»).

У Таблиці 6 на працівницю також формуємо два рядки. В одному відобразимо суму липневої зарплати, нарахованої їй за місцем роботи за сумісництвом (950 грн.).

А ось у другому вкажемо різницю між «мінімалкою» і сумою липневої зарплати та допомоги (1250 грн. (ЄСВ — 275 грн.)).

Річ у тому, що підприємство, на якому працевлаштована працівниця, є для неї також і основним місцем роботи.

Отже, за цією працівницею зобов’язано дотримуватися вимоги про сплату ЄСВ з фактичної бази нарахування, але не нижче мінзарплати.

Причому в базу нарахування ЄСВ входитиме як зарплата, нарахована їй за основним місцем роботи, так і за сумісництвом.

У липні працівниці не нараховувався дохід за основним місцем роботи, але є «внутрішньо-сумісницька» зарплата. Її сума нижче мінзарплати.

Отже, роботодавець зобов’язаний розрахувати різницю і донараховувати на неї ЄСВ (див. рис. 5).

img 2

Запитання 6. Працівниця Котик Ольга Вадимівна (податковий номер 3022557789), яка за основним місцем роботи перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, працевлаштувалася до іншого роботодавця на роботу за сумісництвом з 3 липня 2017 року. Зарплата, нарахована їй за фактично відпрацьований час за сумісництвом, — 2500 грн. (ЄСВ — 550 грн.). Як роботодавцю, у якого працівниця працює за сумісництвом, відобразити її дані в Звіті з ЄСВ?

Роботодавець, до якого працівниця працевлаштувалася за сумісництвом, відобразить у Таблиці 5 Звіту за формою № Д4 дату її прийняття на роботу (у графі 7 код категорії особи «2»).

Той факт, що вона в цей же час в іншого роботодавця перебуває у відпустці для догляду за дитиною, його хвилювати не повинен.

У Таблиці 6 на працівницю буде сформований один рядок із сумою червневої зарплати.

Жодні доплати до мінімального страхового внеску роботодавцеві за місцем роботи за зовнішнім сумісництвом здійснювати не потрібно.

Фрагменти таблиць 5 і 6 Звіту за формою № Д4 з даними за працівницею наведемо на рис. 6.

img 3
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі