Теми статей
Обрати теми

Якщо єдина працівниця ФОП у декреті

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці
Запитання 7. Єдина працівниця приватного підприємця пішла в липні 2017 року у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, після закінчення якої вона планує використати відпустку по догляду за дитиною до 3 років. Чи потрібно цьому підприємцеві подавати Звіт з ЄСВ без сумових показників?

На жаль, так.

Від обов’язку подавати Звіт за формою № Д4 звільнені тільки ті роботодавці, у тому числі й фізичні особи-підприємці, які не використовують працю фізичних осіб на умовах трудового або цивільно-правового договору. Це прямо вказано в п. 11 розд. II Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435.

У період відпусток у зв’язку з вагітністю та пологами і для догляду за дитиною за працівницею зберігається місце роботи і посада (ч. 3 ст. 2 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР). Тобто вона продовжує перебувати з підприємцем у трудових відносинах. А отже, піти від подання Звіту не вийде.

Так які ж таблиці Звіту за формою № Д4 формувати на єдину працівницю, яка буде перебувати в таких відпустках, а не працювати?

На працівницю, яка перебуває у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами або у відпустці для догляду за дитиною до 3 років:

у таблиці 5 заповнюєте рядок у місяці початку і закінчення такої відпустки з відповідним кодом категорії особи;

у таблиці 6 Звіту за формою № Д4 заповнюєте рядки тільки в тому випадку, якщо їй у звітному місяці нараховували виплати, які входять у базу стягнення ЄСВ, або за нею здійснювали доплату до мінімального страхового внеску. Рядки без сумових показників, але з кількістю календарних днів у трудових відносинах формувати за такою працівницею не потрібно!

Важливо! Неподання Звіту за формою № Д4 або його несвоєчасне подання загрожує підприємству (підприємцеві) штрафом у розмірі 170 грн. (1020 грн.) за кожне неподання або несвоєчасне подання, а його посадовим особам (ФОП) — адмінштрафом у розмірі від 510 грн. до 680 грн.

А ось таблицю 1 Звіту за формою № Д4 доведеться вам формувати щомісячно, навіть якщо інших працівників у вас не буде. У вступній частині таблиці 1 Звіту за формою № Д4 таку працівницю при розрахунку показника:

— «Середньооблікова чисельність штатних працівників за звітний період, осіб» не враховуєте;

— «Штатна чисельність працівників» — уключаєте в розрахунок;

— «Кількість застрахованих осіб у звітному періоді, яким нараховані виплати» — ураховуєте, якщо їй нараховувалися у звітному місяці доходи, з яких стягується ЄСВ. Якщо ні, то ні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі