Теми статей
Обрати теми

Правила визначення розрахункового періоду для виплати лікарняних

Редактор Наталія Вороная і податковий експерт Наталія Чернишова

Щоб визначити розмір допомоги, що виплачується ФСС за період тимчасової непрацездатності працівника, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві або профзахворюванням, і оплати перших 5 днів такої непрацездатності за рахунок коштів роботодавця, потрібно розрахувати середню заробітну плату. Для цього необхідно знати, зокрема, кількість календарних днів зайнятості (без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин) у розрахунковому періоді.

Як визначити розрахунковий період, розповість таблиця на с. 39.

Правила визначення розрахункового періоду

Ситуація

Розрахунковий період

Працівник перебував у трудових відносинах із цим роботодавцем:

1

— більше 12 повних календарних місяців

Останні 12 повних календарних місяців (з 1-го до 1-го числа) перед місяцем настання страхового випадку (п. 25 Порядку № 1266). Цей варіант визначення розрахункового періоду є основним

2

— менше 12 повних календарних місяців

Фактична кількість відпрацьованих календарних місяців (з 1-го до 1-го числа)* перед місяцем настання страхового випадку (п. 26 Порядку № 1266)

3

— менше одного календарного місяця

Фактично відпрацьований час (календарні дні) перед настанням страхового випадку (п. 27 Порядку № 1266)

4

Один страховий випадок настав услід за іншим (між ними немає жодного відпрацьованого дня)

Якщо після першого лікарняного видано новий лікарняний лист, це вважатиметься новим страховим випадком. Для оплати другого лікарняного листа береться новий розрахунковий період.

Важливо! Якщо другий лікарняний лист є продовженням першого (у першому лікарняному листі зазначено «продовжує хворіти»), то для оплати другого лікарняного листа береться розрахунковий період за першим страховим випадком

* Зверніть увагу: на думку фахівців Мінсоцполітики (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 19, с. 42), якщо працівник відпрацював повний місяць, але прийнятий на роботу він був не в перший календарний день (перший календарний день був вихідним або святковим), то такий місяць при визначенні розрахункового періоду не враховується. Наприклад, працівник прийнятий на роботу 03.05.2017 р. (1 і 2 травня 2017 року — святкові дні згідно зі ст. 73 КЗпП) і захворів 05.07.2017 р. У цьому випадку розрахунковим періодом для визначення суми лікарняних буде червень 2017 року.

Урахуйте: місяці розрахункового періоду, повністю не відпрацьовані працівником з поважних причин (з 1-го до 1-го числа), виключають з розрахункового періоду.

Вичерпний перелік таких поважних причин наведено в п. 3 Порядку № 1266. Це:

— тимчасова непрацездатність;

— відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами;

— відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років (або 6 років за медичним висновком);

— відпустка без збереження заробітної плати.

Також не забудьте виключити з розрахункового періоду кількість календарних днів, не відпрацьованих працівником з таких поважних причин.

Зверніть увагу: якщо на момент настання страхового випадку застрахована особа працює за сумісництвом, розрахунковий період визначають за кожним місцем роботи окремо (п. 30 Порядку № 1266).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі