Теми статей
Обрати теми

Електронний кабінет платника: альтернатива в екстрених ситуаціях?

Кравченко Дар’я, податковий експерт
Раптові кібератаки наприкінці червня змусили платників податків шукати швидші і безпечніші шляхи взаємодії з ДФСУ. Адже, незважаючи на важкі часи, граничні строки подання звітності ніхто не скасовував. У зв’язку з цим стає зрозумілим зростання інтересу читачів до Електронного кабінету платника, який на сьогодні є одним з найбезпечніших електронних сервісів, та до того ж і безкоштовним. Звичайно, він ще не настільки досконалий (ДФСУ його постійно допрацьовує), проте не варто скидати його з рахунку. Яких же можливостей він надає? Наскільки зручно ним користуватися? Чи можна рекомендувати його для постійної роботи? Відповімо на ці та інші ваші запитання.

Що таке ЕКП і де його шукати?

Електронний кабінет платника (ЕКП) — це сервіс (розробка самої ДФСУ), за допомогою якого платники податків можуть взаємодіяти з контролерами.

Знайти його можна:

— або за адресою http://cabinet.sfs.gov.ua;

— або в стрічці сервісів на головній сторінці ДФСУ — www. sfs.gov.ua (рис. 1).

img 1

Рис. 1. Розташування ЕКП

Особливості роботи ЕКП:

— цей сервіс працює в режимі онлайн, тобто не потрібно встановлювати програму на комп’ютер (ПК);

— працювати в ЕКП можна як з ПК, так і зі смарт-пристроїв;

— режим роботи — «24/7», окрім часу, необхідного для технічного обслуговування ЕКП (п. 421.6 ПКУ). При цьому технічні роботи заборонені в день, на який припадає граничний строк подання податкових декларацій, і з 8 до 20 годин будь-якого іншого календарного дня;

— для входу в ЕКП можна використати ЕЦП будь-якого АЦСК;

— ключі ЕЦП можна завантажувати не лише із зовнішнього носія (флешки, диска), але і безпосередньо з комп’ютера (файловий ключ).

Ну а тепер розглянемо цей сервіс детальніше.

Можливості ЕКП

ЕКП включає дві функціональні частини:

— відкриту (загальнодоступну);

— приватну (особистий кабінет).

Відкрита частина ЕКП. Користуватися функціоналом відкритої частини може будь-який користувач (рис. 2 на с. 20). Для цього не потрібно проходити ідентифікацію особи (тобто ЕЦП не знадобиться).

img 2

Рис. 2. Відкрита (загальнодоступна) частина ЕКП

У відкритій частині ЕКП ви можете:

— переглянути інформацію із загальнодоступних реєстрів (вкладка «Інформація з реєстрів») (рис. 3);

— дізнатися про граничні строки сплати податків, зборів, обов’язкових платежів і подання звітності (вкладка «Податковий календар»);

— ознайомитися з бланками звітності (податкової, фінансової), довідок, запитів і заяв (вкладка «Бланки податкової звітності»).

Але! Тільки ознайомитися (тобто переглянути і роздрукувати бланк). Заповнити форми програма не дозволить;

— переглянути контакти та адреси діючих центрів обслуговування платників (вкладка «Контакти та адреси ЦОП»);

— дізнатися про останні новини від ДФСУ.

img 3

Рис. 3. Вкладка «Інформація з реєстрів» відкритої частини ЕКП

Корисно! У розділі «Допомога» (верхній правий кут вікна ЕКП — див. рис. 4) можна знайти детальну інструкцію з картинками щодо роботи з ЕКП і відеоінструкцію. І хоча вона трохи застаріла — ви зможете отримати загальне уявлення про роботу сервісу.

Особиста (приватна) частина. Вона не призначена для загального користування. Скористатися нею може тільки сам платник податків за допомогою свого ЕЦП.

Для цього:

— увійдіть до особистої частини ЕКП через вкладку «Вхід до особистого кабінету» (рис. 4). Вона знаходиться в правому верхньому куті головної сторінки сервісу;

img 4

Рис. 4. Вхід до особистого ЕКП

— виберіть тип особистого електронного ключа. Це може бути файл або з електронного носія (апаратний ключ), або безпосередньо з ПК (файловий ключ);

— укажіть постачальника ключа (АЦСК, який вам видав ЕЦП) (рис. 5 на с. 21);

img 5

Рис. 5. Вибір ключа ЕЦП

— завантажте ключ (укажіть шлях до нього);

— уведіть пароль до цього ключа.

Після того як ви зайдете до приватної частини ЕКП, перед вами відкриється повніший функціонал (рис. 6). У цій частині ЕКП можна:

img 6

Рис. 6. Особиста частина ЕКП

— переглянути особисті облікові дані (вкладка «Облікові дані платника»). Наприклад, реєстраційні дані, дані про керівників, банківські рахунки тощо;

— переглянути подану раніше звітність (вкладка «Перегляд звітності»);

— заповнити і подати звітність (на жаль, її перелік мізерний), оформити податкову накладну (ПН)/розрахунок коригування (РК) і направити їх на реєстрацію у ЄРПН, подати «розблокувальні» документи, скласти акцизні накладні (АН) і направити їх на реєстрацію у ЄРАН (вкладка «Введення звітності»);

— переглянути відправлені і вхідні документи (вкладка «Вхідні/вихідні документи»;

— подати запит або заяву (вкладка «Заяви, запити для отримання інформації»), зокрема, запит на отримання виписки з реєстру платників ПДВ, платників акцизу, реєстраційну заяву платника ПДВ, заяву про реєстрацію платником акцизу, форму № 20-ОПП, заяву про внесення в Реєстр одержувачів бюджетної дотації тощо;

— відправити лист до органу ДФС (вкладка «Листування з ДФС»). Це може бути заява, скарга тощо, до якої можна також прикріпити файл (у форматі pdf не більше 2 Мб);

— переглянути стан розрахунків з бюджетом (вкладка «Стан розрахунків з бюджетом»);

— відкрити вже створену ПН/РК, відправити їх на реєстрацію у ЄРПН, а також запитати відповідні квитанції (вкладка «Реєстрація податкових накладних»);

— перевірити реєстри операцій і транзакцій у системі електронного адміністрування ПДВ (СЕА ПДВ) (вкладка «СЕА ПДВ») і системі електронного адміністрування реалізації пального (СЕА РП) (вкладка «СЕА РП»).

Розрахунки з бюджетом

Мабуть, один із найкорисніших на сьогодні сервісів ЕКП — перевірка розрахунків з бюджетом. Для цього не потрібно подавати жодних запитів на отримання довідок про наявність/відсутність заборгованості перед бюджетом. У розділі «Стан розрахунків з бюджетом» можна побачити все в режимі реального часу* (рис. 7).

* Потрібно надати кілька днів банківській системі і податківцям, щоб інформація потрапила в ЕКП.

img 7

Рис. 7. Стан розрахунків з бюджетом

Зверніть увагу, що тут можна переглянути стан розрахунків з кожного податку, внеску, платежу, платником якого ви є (за останні 2 роки) в розрізі кожного податкового органу.

Для фізичних осіб передбачена навіть функція безпосередньої оплати податку через ЕКП (верхній правий кут кожного платежу — див. рис. 7).

Зверніть увагу: зеленим кольором будуть позначені платежі, за якими відсутня інформація про податковий борг або заборгованість зі сплати єдиного внеску.

Червоним — за якими є інформація про податковий борг, не сплачені в строк і за якими існує заборгованість до бюджету

Податкові накладні і СЕА ПДВ

Для платників ПДВ є два корисні сервіси.

Перший — реєстрація ПН у ЄРПН. Тут хочемо зазначити, що вкладка «Реєстрація податкових накладних» дозволяє зареєструвати у ЄРПН тільки ті ПН, які вже засвітилися (створені) у вашому ЕКП.

До речі, тут можна переглянути інформацію про раніше сформовані і зареєстровані ПН. Для цього потрібно вибрати рік і місяць, за які необхідно переглянути ПН. Після цього з’явиться перелік ПН з їх статусами (відправлено (прийнято/не прийнято) або чернетка).

Якщо ж ви бажаєте створити ПН «з нуля», то спершу перейдіть у вкладку «Введення звітності», створіть там ПН, за потреби збережіть чернетку, і тільки після цього підпишіть та відправте її на реєстрацію у ЄРПН.

Істотний недолік ЕКП порівняно з іншими сучасними бухгалтерськими сервісами — це те, що він не може автоматично формувати ПН на підставі журналу операцій підприємства.

Другий корисний сервіс — робота в СЕА ПДВ. Щоправда, вона обмежується переглядом двох реєстрів: операцій і транзакцій.

У реєстрі операцій (рис. 8 на с. 23) інформацію можна відсортувати за датою (періодом) операції і документом, номером документа й далі переглянути наявні дані про необхідну операцію.

img 8

Рис. 8. Реєстр операцій у СЕА ПДВ

Дані з реєстру транзакцій можна відсортувати за датою (періодом), а також певною ознакою (рис. 9 на с. 23).

img 9

Рис. 9. Реєстр транзакцій у СЕА ПДВ

Увага! Для того щоб направити документи з розблокування тієї чи іншої ПН, доведеться скористатися вкладкою «Введення звітності».

Акцизні накладні і СЕА РП

Платники паливного акцизу за допомогою ЕКП можуть:

— створити і зареєструвати АН у ЄРАН (вкладка «Введення звітності»),


— а також проглянути три реєстри: операцій, транзакцій і сум акцизного податку.

Реєстр операцій дозволяє відсортувати операції за датою (періодом), номером документа і також переглянути наявні про неї дані (рис. 10). Наприклад, обсяг пального, указаний у документі, ліміт обсягу пального, обсяг, указаний у виданих/отриманих АН/РК тощо.

img 10

Рис. 10. Реєстр операцій у СЕА РП

Реєстр транзакцій дозволяє відсортувати операції за датою (періодом), а також певною ознакою (рис. 11).

img 11

Рис. 11. Реєстр транзакцій у СЕА РП

У реєстрі сум акцизного податку ви можете не лише відсортувати документи з СЕА РП за датою, номером і типом операції, але також ознайомитися з додатковими даними щодо операції і проранжирувати їх (за сумою операції, сумою ліміту, загальною сумою акцизного податку, сумою поповнення і сумою овердрафту) (рис. 12).

img 12

Рис. 12. Реєстр сум акцизного податку в СЕА РП

Ось, у принципі, й усе.

Так, не сперечаємося, це не найкраща заміна сучасним бухгалтерським програмам, але у світлі останніх подій нею можна скористатися, перш ніж зупинитися на прийнятнішому варіанті.

висновки

  • На сьогодні ЕКП є одним з найбезпечніших сервісів. Знайти його можна або за посиланням: http://cabinet.sfs.gov.ua, або на головній сторінці ДФСУ (www. sfs.gov.ua).
  • ЕКП складається з двох частин: відкритої й особистої.
  • У відкритій частині можна переглянути інформацію із загальнодоступних реєстрів, скористатися податковим календарем та ознайомитися з бланками звітності, довідок, запитів і заяв.
  • В особисту частину можна ввійти тільки за допомогою ЕЦП (підійдуть ключі будь-якого АЦСК). Проте вона дозволить заповнити і подати звітність, сформувати ПН/РК і зареєструвати їх у ЄРПН, подати «розблокувальні» документи тощо.
  • Також тут можна подивитися стан розрахунків з кожного податку, внеску, платежу, платником якого ви є в розрізі кожного податкового органу. А для фізичних осіб у ЕКП ще і передбачена функція оплати податків.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі