Теми статей
Обрати теми

Геть зрівнялівку в посадових окладах!

Богданова Анастасія, податковий експерт
Підприємство з 1 січня 2017 року всім працівникам установило однакові посадові оклади на рівні 3200 грн. Чи є це порушенням? Якщо так, то які штрафні санкції за це можуть загрожувати?

Скажемо одразу: ідея встановити всім працівникам однакові посадові оклади на рівні мінімальної заробітної плати нічим хорошим для вас не обернеться. І ось чому.

Підприємства дійсно мають право самостійно встановлювати форми і системи оплати праці, розцінки, тарифні сітки, ставки, схеми посадових окладів у колективному договорі з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною або галузевими (регіональними) угодами. Про це говорить ч. 2 ст. 97 КЗпП.

Як і раніше, найпопулярнішою є тарифна система оплати праці. Проте роботодавці мають право застосовувати також інші системи оплати праці, які формуються на оцінках складності виконуваних робіт і кваліфікації працівників (ч. 1 ст. 96 КЗпП і ч. 1 ст. 6 Закону про оплату труда*).

* Закон України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР.

Прикладами «інших» систем оплати праці можуть бути:

безтарифна система оплати праці. Вона заснована на оцінці кількості та якості праці працівників за допомогою трьох показників: кваліфікаційного рівня працівника, коефіцієнта трудової участі та кількості відпрацьованого часу. При цьому конкретні оклади (ставки) працівникам не встановлюють;

змішана система оплати праці. Вона містить елементи як тарифної, так і безтарифної системи оплати праці.

Тобто незалежно від системи оплати праці, що застосовується на підприємстві, праця працівників повинна оплачуватися з урахуванням складності виконуваних ними робіт і кваліфікації працівників. А отже, диференціації розмірів окладів (ставок) не уникнути.

Резюме:

самостійність у питаннях формування систем оплати праці не дає роботодавцю права встановлювати всім працівникам оклади (ставки) в однаковому розмірі

Ігнорувати вимоги КЗпП і Закону про оплату праці нікому не дозволено.

Підприємство повинне оплачувати працю кожного працівника з урахуванням його кваліфікації і складності виконуваних робіт. На це звертає увагу й Мінсоцполітики в листі від 17.03.2017 р. № 741/0/101-17/282.

Ви проігнорували вимогу ст. 96 КЗпП і встановили всім працівникам зарплату в однаковому розмірі. Чим це вам загрожує?

Наявне порушення трудового законодавства. Його може виявити, наприклад, Держпраці, якщо завітає до вас з інспекційним відвідуванням.

Тепер про штрафи.

По-перше, це адмінштраф, що «світить» посадовим особам підприємства (ч. 1 ст. 41 КпАП). Розмір штрафу — від 510 до 1700 грн.

Притягає до адмінвідповідальності і накладає штраф на винних осіб суд. Причому в цій ситуації він, швидше за все, буде не на вашому боці (див., наприклад, постанови Компаніївського районного суду Кіровоградської обл. від 19.04.2017 р. у справі № 391/145/17, Дергачівського районного суду Харківської обл. від 25.04.2017 р. у справі № 619/1142/17 і Бориспільського міськрайонного суду Київської обл. від 24.04.2017 р. у справі № 359/2966/17).

Дивуватися тут нічому, адже умови трудових (колективних) договорів, що погіршують становище працівників порівняно з чинним законодавством, вважають недійсними.

По-друге, це

фінансова санкція у вигляді штрафу за ігнорування вимог ст. 96 КЗпП, що загрожує вже самому підприємству як роботодавцю

Що стосується розміру штрафу, то Держпраці в листі від 31.03.2017 р. № 3766/4.3/4.3-дп-17 дійшла висновку, що він повинен становити одну мінзарплату (абзац восьмий ч. 2 ст. 265 КЗпП).

Водночас, в усних консультаціях деякі фахівці Держпраці схиляються до того, що зрівнялівка в окладах — це недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці. Чому? Тому що диференціація окладів (ставок) є вимогою КЗпП і пов’язана з оплатою праці. Крім того, в Акті перевірки, форму якого затверджено наказом Мінсоцполітики від 02.07.2012 р. № 390, ці питання віднесено якраз до мінімальних держгарантій. А отже, штраф за це порушення буде складати вже 10 розмірів мінімальної заробітної плати (зараз це — 32000 грн.) за кожного працівника, щодо якого виявлено це порушення (абзац четвертий ч. 2 ст. 265 КЗпП)! Уявляєте? ☹

Думаємо, вам не варто так ризикувати, установлюючи всім співробітникам — від прибиральниці до директора — однакову зарплату на рівні мінімалки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі