Теми статей
Обрати теми

Доплата до мінзарплати та аванс

Костенко Ніна, податковий експерт
Працівнику підприємства місячний посадовий оклад установлено в розмірі 2800 грн. Чи потрібно при виплаті йому зарплати за першу половину місяця враховувати вимогу про «трудову» доплату до мінзарплати? Тобто виходячи з якої суми розраховувати аванс — 2800 грн. чи 3200 грн.?

Спершу трохи теорії.

Згідно зі ст. 115 КЗпП і ст. 24 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР роботодавець зобов’язаний виплачувати зарплату регулярно в робочі дні у строки, установлені колективним договором, але не рідше двох разів на місяць. При цьому проміжок між виплатами не повинен перевищувати 16 календарних днів. А розрахуватися з працівниками за зарплатою за місяць слід не пізніше 7 днів після закінчення періоду, за який здійснюють виплату.

Перша половина місяця — це перші 15 календарних днів. Таким чином, зарплату виплачують:

— за першу половину місяця (так званий аванс) — у період з 16-го по 22-е число;

— за другу половину місяця — з 1-го по 7-ше число.

Точні дати виплати зарплати встановлюють у колдоговорі або нормативному акті роботодавця, погодженому з профкомом (а в разі його відсутності — з представником трудового колективу).

Крім строків виплати зарплати, у колдоговорі або іншому локальному документі про оплату праці роботодавець визначає розмір зарплати за першу половину місяця. Причому КЗпП вимагає: розмір авансу не має бути менше розміру оплати за фактично відпрацьований час з розрахунку ставки (посадового окладу) працівника.

Тобто мінімальну суму авансу розраховують виходячи з окладу працівника, але з урахуванням відпрацьованого ним часу за період з 1-го по 15-те число поточного місяця (див. лист Мінпраці від 09.12.2010 р. № 912/13/155-10).

Відрядникам суму авансу обчислюють виходячи з фактичного обсягу виробленої ними продукції (робіт, послуг) за першу половину місяця і відрядних розцінок (див. лист Мінпраці від 22.11.2010 р. № 964/13/84-10).

Для розрахунку мінімального розміру авансу в загальному випадку беруть установлений працівнику посадовий оклад (ставку)

Премії, надбавки та інші заохочувальні і компенсаційні виплати при розрахунку суми авансу не враховують (див. лист Мінсоцполітики від 21.02.2017 р. № 242/0/102-17/282). Їх ви нарахуєте наприкінці місяця і виплатите з частиною окладу (ставки) працівника за другу половину місяця.

Те ж саме і з «трудовою» доплатою до рівня мінімальної заробітної плати. Її розмір визначають також за підсумками роботи за місяць (тобто наприкінці місяця), коли буде відома вся сума нарахованої зарплати за відпрацьований час. Адже тільки тоді можна точно визначити, досягла зарплата працівника встановленого мінімального розміру чи ні, чи треба нараховувати доплату до мінзарплати і в якому розмірі.

Виплачувати «трудову» доплату слід разом із зарплатою за другу половину місяця.

Отже, висновок: при нарахуванні та виплаті зарплати за першу половину місяця (авансу) орієнтуємося на оклад (ставку) працівника. Розраховувати і виплачувати в аванс доплату до мінімальної заробітної плати пропорційно виконаній місячній (годинній) нормі праці не потрібно.

Аванс працівнику, про якого йдеться в запитанні, ви розраховуєте виходячи з установленого йому посадового окладу — 2800 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі