Теми статей
Обрати теми

Вклад до СК ТОВ готівкою від фізособи-іноземця

Голенко Олександр, шеф-редактор
Чи може іноземець — учасник нашого ТОВ унести готівкою грошовий вклад до статутного капіталу (СК), зафіксованого в установчих документах у гривні, через касу банку або до каси підприємства?

Спершу зауважимо, що закон не забороняє:

— вклад до СК ТОВ у грошовому вигляді (ч. 2 ст. 115 ЦКУ; ч. 1 ст. 86 ГКУ; ст. 13 Закону про госптовариства*). При цьому розміри як СК, так і часток кожного учасника мають бути зазначені в установчих документах (ч. 1 ст. 143 ЦКУ; ч. 4 ст. 57 і ч. 4 ст. 82 ГКУ; ч. 2 ст. 4 і ч. 1 ст. 51 Закону про госптовариства) і занесені до ЄДР;

* Закон України «Про господарські товариства» від 19.09.91 р. № 1576-ХII.

— участь у ТОВ іноземному громадянину (ст. 3 Закону про госптовариства).

Але ця ситуація підпадає під Закон № 93**, згідно з яким іноземні інвестори мають право здійснювати інвестиції, зокрема:

** Закон України «Про режим іноземного інвестування» від 19.03.96 р. № 93/96-ВР.

— у формі часткової участі в підприємствах (ст. 3),

— у гривні (ст. 2). Тобто можна виразити частку іноземця тільки у гривні.

Поняття «державна реєстрація іноземної інвестиції» давно забуте: із Закону № 93 вилучено ст. 13, і втратив чинність відповідний Порядок, затверджений постановою КМУ від 06.03.2013 р. № 139. Таким чином, тепер реєструвати іноземну інвестицію вже не потрібно. Але все ще продовжує діяти Положення № 280***.

*** Положення про порядок іноземного інвестування в Україну, затверджене постановою Правління НБУ від 10.08.2005 р. № 280.

Так-от, якщо поглянути на вашу ситуацію з позицій цього акта законодавства, то п. 1.3 Положення № 280 прямо дозволяє здійснювати інвестиції в Україну зокрема у гривні, але…

Але при цьому п. 2.2 Положення № 280 суворо приписує, що розрахунки за об’єкти інвестування здійснюються виключно через рахунки, відкриті в уповноважених банках.

Зауважимо, що згідно з п. 1.1 Положення № 280 об’єктом інвестування названі, зокрема, корпоративні права — «права особи, частка якої визначається у статутному капіталі» ТОВ (ч. 1 ст. 167 ГКУ, п.п. 14.1.90 ПКУ). Тобто на виконання п. 2.2 Положення № 280 учасник-нерезидент повинен унести свою гривню виключно через банківський рахунок. Варіанти подібного внесення прописано в п. 2.1 Положення № 280, причому для ситуації, коли до СК ТОВ вноситься гривня, усе зводиться до одного: ваш учасник-нерезидент (він же інвестор) повинен відкрити в уповноваженому банку інвестиційний рахунок, перерахувати на нього зі свого поточного рахунка в уповноваженому банку гривню, а вже з інвестиційного рахунка перегнати її на рахунок ТОВ.

Цей порядок кореспондує з п. 16.3 Інструкції № 492****, в якому на гривневий інвестрахунок нерезидента дозволяється зараховувати гривню зокрема з його поточного рахунка, а також з п. 16.4, в якому йому дозволяється перекинути цю гривню зі свого гривневого інвестрахунка на рахунок ТОВ.

**** Інструкція про порядок відкриття, використання та закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затверджена постановою Правління НБУ від 12.11.2003 р. № 492.

А ще звертаємо вашу (а заразом іноземця) увагу на п. 7.11 Інструкції № 492, що містить аналогічний дозвіл на перерахування гривні з його поточного гривневого рахунка (якщо такий у нього є) на інвестиційний.

Скажемо більше: п. 2.2 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637, прямо дозволяє підприємствам здійснювати готівкові розрахунки через свої каси зокрема з іноземцями.

Тому при правильному оформленні ПКО на внесення іноземцем гривні (у сумі менше 50 тис. грн.) прямо до каси ТОВ немає готівкових порушень. А отже, немає й підстав для застосування відповідних санкцій (ані згідно з «напівмертвим» Указом Президента України від 12.06.95 р. № 436/95, ані згідно зі ст. 16315 КпАП).

Так, приписи Положення № 280 при такому варіанті внесення іноземної інвестиції будуть формально порушені, але, по-перше, це — не готівкове порушення, а по-друге, санкцій за подібне порушення законодавством не встановлено.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі