Теми статей
Обрати теми

Виправлення помилок і нові правила заповнення ПДВ-декларації

Нестеренко Максим, податковий експерт
Заповнення декларації — невід’ємна складова процесу виправлення помилок з будь-якого податку, у тому числі й з ПДВ. Порядок заповнення декларації часом змінюється, і вчергове змінився навесні 2017 року. Як це відобразиться на порядку виправлення помилок? Про це поговоримо прямо зараз!

Особливість «удосконалення» декларації, про яке ми зараз будемо говорити, — у тому, що нова форма містить рядки, які за своєю назвою, по суті, мало відрізняються від відповідних рядків попередньої декларації. Однак порядок заповнення цих рядків порівняно з попередньою формою декларації зараз інший. Як виправляти помилки у цих рядках — ось те запитання, яке нас зараз цікавить!

Про які рядки йдеться?

Наголошуємо одразу: у цій статті ми не говоримо про рядки, які у порівнянні зі старою декларацією у новій з’явилися або зникли. Щодо цих питань читайте статтю на с. 14 сьогоднішнього номера.

Ми говоримо про рядки, які наявні і у старій, і у новій деклараціях, однак переліки операцій, які відображаються у цих рядках у старій і у новій деклараціях, відрізняються

Прикладами таких рядків можуть бути:

(1) рядки 4.1, 4.2. У старій декларації у таких рядках відображалися винятково «компенсуючі» податкові зобов’язання, нараховані згідно з пп. 198.5 і 199.1 ПКУ (ср. ). У новій декларації у цих рядках відображається також сума коригування «компенсуючих» податкових зобов’язань, яка раніше відображалася у рядку 7;

(2) рядок 6. У старій декларації у цьому рядку відображалися тільки податкові зобов’язання, нараховані при отриманні ПДВ-оподатковуваних послуг від нерезидента, нарахованих згідно з п. 180.2 ПКУ. У новій декларації у цьому рядку також відображається коригування таких «нерезидентських» податкових зобов’язань (його теж «витягнули» з рядка 7);

(3) рядок 13. У старій декларації у цьому рядку відображався тільки податковий кредит у зв’язку з отриманням послуг від нерезидента. У новій декларації у цьому рядку відображаємо також коригування такого «нерезидентського» податкового кредиту, яке за старими правилами мало би потрапити у старій декларації до рядка 12, а у новій декларації — до рядка 14.

По-старому чи по-новому?

Із вищезазначеного ви легко могли зауважити, що зміни у порядку заповнення певних рядків декларації з ПДВ були пов’язані з порядком відображення коригувань деяких податкових зобов’язань і податкового кредиту.

Декларація з ПДВ, затверджена наказом № 276, вперше подається: (1) «місячниками» — за березень 2017 року; (2) «квартальниками» — за І квартал 2017 року (див. консультацію із БЗ, підкатегорія 101.23). Як завжди, у таких випадках мають місце певні запитання і складності, пов’язані з різницею між старими і новими правилами.

Головна складність виникає у тому випадку, коли з помилкою відображено коригування «компенсуючих»/«нерезидентських» податкових зобов’язань чи «нерезидентського» податкового кредиту у декларації за звітні періоди до березня 2017 року чи до І кварталу 2017 року. У цьому випадку таке коригування у декларації було відображено за старими правилами — у «загальних» коригувальних рядках (у старій декларації це були рядки 7 і 12).

Але що робити, якщо коригування «компенсуючих»/«нерезидентських» податкових зобов’язань чи «нерезидентського» податкового кредиту виправляється після 01.04.2017 р.? У які рядки УР вписувати ці коригування? У «загальні» рядки 7 і 14, відповідні рядкам 7 і 12 декларації, що виправляться? Чи у рядки 4.1, 4.2, 6 і 13, де коригування «компенсуючих»/«нерезидентських» податкових зобов’язань і «нерезидентського» податкового кредиту відображаються за нині чинними правилами?

На нашу думку,

при виправленні помилок у сумах коригування «компенсуючих»/«нерезидентських» податкових зобов’язань чи «нерезидентського» податкового кредиту потрібно керуватися новими правилами заповнення декларації

Інакше кажучи, в графі 5 УР правильні суми коригування та такі зобов’язання і кредит відображаються у рядках 4.1, 4.2, 6 і 13. Аргументація для цього дуже проста: УР з ПДВ у нас завжди подається за формою чинного на час подання такого УР ( п. 50.1 ПКУ). А отже, при заповненні УР ми правильні записи (графа 5 «Уточнений показник») вписуємо до найбільш відповідних рядків тієї форми УР, за якою уточнюємося.

Зауважте: це стосується виключно графи 5! До графи 4 «Показник, який уточнюється» дані переносимо із декларації, поданої з помилкою, заповнюючи ті рядки, які було заповнено у первісно поданій декларації. Адже податківці чітко вимагають, аби до графи 4 УР переносилися показники декларації, що уточнюється (див. консультацію із БЗ, підкатегорія 101.24).

Для кращого усвідомлення простежимо механізм виправлення помилок у «перехідних» операціях на практичному прикладі.

Приклад. Підприємство у декларації за січень 2017 року мало зменшити нараховані раніше «компенсуючі» податкові зобов’язання з ПДВ на 3000 грн. у зв’язку із тим, що товар, при придбанні якого було нараховано «компенсуючі» податкові зобов’язання, почав використовуватися в господарській діяльності замість негосподарської (для якої його було первісно призначено). Але у декларації за січень 2017 року підприємство зменшило раніше нараховані податкові зобов’язання не на 3000 грн., а на 2000 грн.

У такій ситуації фрагмент УР (той, який нас цікавить), поданого у червні 2017 року до декларації за січень 2017 року, буде виглядати так, як показано у таблиці.

Виправлення помилки у коригуванні «компенсуючих» податкових зобов’язань

Код рядка

Код додатка

Рядки декларації

Показник, який уточнюється

Уточнений показник

Різниця

1

2

3

4

5

6

<...>

4.1

Д1, Д5, Д7

Нараховано податкових зобов’язань відповідно до пункту 198.5 статті 198 та пункту 199.1 статті 199 Кодексу за операціями, що оподатковуються за основною ставкою

Колонка А

50000

35000

-15000

Колонка Б

10000

7000

-3000

<...>

7

Д1

Коригування податкових зобов’язань

Колонка А

-10000

10000

Колонка Б

-2000

2000

<...>

Як бачите, графа 5 УР заповнюється так, як за новими правилами мала би заповнюватися декларація. Тобто у графі 5 УР правильне значення ПДВ не розкладається на нараховані та відкориговані податкові зобов’язання (як це було у старій декларації і що відображається у графі 4 УР). Правильна сума «компенсуючих» податкових зобов’язань показується згорнуто у рядку 4.1. А в «сухому залишку» за УР маємо «дозменшення» податкових зобов’язань на 1000 грн. Саме цю «дельту» і буде відображено в уточнюючому додатку Д1 (докладно про це читайте у статті на с. 20 сьогоднішнього номера).

висновки

  • Декларація з ПДВ, затверджена наказом № 276, містить рядки, в яких не змінилася назва порівняно з попередньою декларацією, але змінився перелік операцій, які в цих рядках відображаються.
  • Коригування «компенсуючих» податкових зобов’язань, а також податкових зобов’язань і податкового кредиту, нарахованих при отриманні ПДВ-оподатковуваних послуг від нерезидента, здійснюється наразі не у «загальних» коригувальних рядках 7 і 14, а у рядках 4.1, 4.2, 6 і 13.
  • При заповненні УР на виправлення помилок у сумах таких коригувань у графу 4 УР переносимо дані із декларації, що виправляється, а графу 5 заповнюємо за новими правилами.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі