Теми статей
Обрати теми

Помилка у відмітці про подання додатків до декларації

Нестеренко Максим, податковий експерт
Підприємство подало декларацію з ПДВ, але не поставило відмітки про подання додатків до неї. Яка відповідальність за таку помилку?
img 1

Нагадаємо: у кінці основної частини декларації міститься таблиця з назвою «Відмітка про подання до декларації». У цій таблиці платник проставляє позначки навпроти тих додатків, які він додає до декларації. Але яка відповідальність платника за те, що він не проставив цю відмітку?

Розпочати слід з того, що додатки є невід’ємною частиною декларації ( п. 46.1 ПКУ). Більше того,

починаючи з 2017 р. інформація про додатки, що додаються до декларації та є її невід’ємною частиною, належить до обов’язкових реквізитів декларації

Таке правило встановлено п. 48.3 ПКУ. А це означає, що у разі відсутності відмітки про додатки формально порушено порядок заповнення декларації (навіть якщо додатки подано, але відмітки про їх наявність немає). У такому разі податківці надають платнику письмове повідомлення про відмову прийняти його декларацію з ПДВ протягом п’яти робочих днів із дня отримання такої декларації ( п.п. 49.11.1 ПКУ).

Отже, дійсно,

має місце помилка, яка може призвести до неприйняття декларації

Але чи є сенс виправляти цю помилку? На нашу думку, реально такий сенс може бути тільки в тому випадку, якщо ви подали декларацію заздалегідь — до закінчення граничних строків. У такому разі ви встигаєте подати декларацію з ПДВ типу «Звітна нова», де і проставите відмітки правильно.

Якщо ж ви подали декларацію, а помилку помітили вже після закінчення граничних строків — поспішати з подачею УР немає сенсу. Тому треба просто почекати п’ять робочих днів. Якщо протягом цих п’яти днів прийде повідомлення, що декларацію не прийнято — це означає, що звітну декларацію з ПДВ ви вчасно не подали. А те, що ви подали, податківці не вважають податковою декларацією і просто беруть до відома.

У такому разі єдиний вихід — заново подавати ПДВ-звітність і платити штраф за порушення строків її подання ( п.п. 49.12.1 ПКУ). Такий штраф становить 170 грн. за перше порушення і 1020 грн. за повторне порушення протягом року ( п. 120.1 ПКУ). Наголошуємо: у цьому випадку ви подаєте не УР, а саме звітну декларацію (із запізненням).

Якщо ж протягом п’яти робочих днів вам не прийшло повідомлення про відмову у прийнятті декларації — така декларація вважається прийнятою ( п.п. 49.9.2 ПКУ). В такому випадку узагалі нічого робити не потрібно. Адже декларацію прийняли, незважаючи на погрішність в обов’язковому реквізиті. Надсилати нову декларацію у цьому випадку немає сенсу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі