Теми статей
Обрати теми

Поставляємо послуги: чи можна у «штуках»?

Голенко Олександр, шеф-редактор
Чи можна при заповненні податкової накладної (ПН) на послуги зазначити одиницю виміру — «шт»?

Звичайно ж, можна, але краще б вам було зазначити у запитанні конкретне найменування наданої послуги…

Так-от, що стосується одиниць виміру в ПН, то, як відомо, умовне позначення назви відповідної одиниці виміру — у вашому випадку це «шт» — вписується у графу 4 ПН (п.п. 3 п. 16 Порядку № 1307*). Зрозуміло, пишеться без лапок. А у графу 5 вписується код цієї одиниці виміру, що береться з Класифікатора системи позначень одиниць вимірювання та обліку ДК 011-96 (КСПОВО). У вашому випадку це «2009» (теж пишеться без лапок).

* Порядок заповнення ПН, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307.

Тільки, будь ласка, не плутайте це кодове позначення одиниці виміру обсягу поставлених послуг з тим кодом власне послуги, який згідно з п.п. 2 п. 16 Порядку № 1307 має бути вписаний у графу 3.3 ПН. Такий код (код послуги) береться з Державного класифікатора продукції та послуг ДК 016:2010. До речі, про хитромудрості його визначення для заповнення ПН ви читали в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 27, с. 37.

Прямо відповідаючи на ваше запитання, зазначимо:

у принципі не встановлено жодних заборон чи обмежень на використання будь-якої одиниці виміру

Аби вона була узята із КСПОВО.

Більше того: якщо згідно з первинними документами на постачання товару/послуги для їх обліку та відображення використано одиницю виміру, взагалі відсутню у КСПОВО, то дозволено фактичне умовне позначення з первинного документа зазначити у графі 4 ПН. А графу 5 при цьому не заповнювати (див. п.п. 3 п. 16 Порядку № 1307). Ну, це й зрозуміло: немає одиниці, отже, немає і її коду…

До речі, залишається і традиційний варіант: у графі 4 ПН на постачання послуг писати «послуга», не заповнюючи графу 5. За нашою інформацією від читачів, податківці на місцях рекомендують — можливо, за старою звичкою — тільки цей варіант.

Але найголовніше для вас те, що:

умовне позначення назви одиниці виміру у графі 4 ПН повинне відповідати використаному в первинці

Під первинкою маються на увазі договір і акт наданих послуг (виконаних робіт).

Таким чином, якщо в зазначених документах для обліку обсягу наданих послуг ви використовували таку одиницю виміру як штуки, то вам не просто можна, а таки слід зазначати у графі 4 відповідної ПН її умовне позначення «шт».

Декілька прикладів такої послуги: з миття автомобілів (код 45.20.30), складування та зберігання (код 52.10), доставки харчових продуктів додому (код 53.20.12) — якщо відповідно ціну встановлено «за миття 1 авто», «за складування та зберігання 1 контейнера», «за 1 доставку».

Зауважимо, що у графі 3.3 ПН можна зазначати не всі цифри коду послуги, а тільки чотири перші (див. п.п. 2 п. 16 Порядку № 1307). І на відміну від коду УКТ ЗЕД на товари, який зазначають у графі 3.1 ПН, у цьому випадку — з крапкою, оскільки незважаючи на її очевидну нікчемність, інакше ПН в ЄРПН завести не вийде.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі