Теми статей
Обрати теми

Некомплектність сільгоспЄП-декларацій: до чого це може привести?

Бобро Анатолій, податковий експерт
Сільгосппідприємство — платник ЄП групи 4 при підтвердженні свого статусу на 2017 рік надало декларацію з типом «04. Звітна», вважаючи її одночасно і загальною, оскільки земділянки розміщені на території однієї сільради. Щоправда, позначки «01. Загальна» в ній не проставили. Нещодавно податківці висунули претензії щодо неповного звітування та вирішили скасувати статус ЄП-платника і перевести підприємство на загальну систему оподаткування. Чи правомірні їх претензії?

Заспокойтесь: ситуація штрафна, але «несмертельна». Невдоволення місцевих податківців загалом закономірне, але їх наміри занадто фіскальні.

Нагадаємо, що для переходу на сільгоспЄП-оподаткування або з метою щорічного підтвердження статусу платника сільгоспЄП сільгосптоваровиробники подають до 20 лютого* поточного року певний пакет документів за переліком з п.п. 298.8.1 ПКУ.

* Як випливає з п.п. 295.9.1 ПКУ, декларування можливе не пізніше 20 лютого (тобто і в цей день включно).

Зокрема загальну декларацію щодо всієї площі земельних ділянок, з яких справляється ЄП, — контролюючому органу за своїм місцезнаходженням (місцем податкового обліку) та звітні декларації у розрізі сільрад, тобто за кожним КОАТУУ — контролюючому органу у відповідному районі.

Про такий порядок декларування йдеться у листі ДФСУ від 20.11.2015 р. № 24765/6/99-99-15-03-02-15. До речі, у ньому є ще й така рекомендація: якщо земельна(і) ділянка(и) розташована(і) в межах території одного органу місцевого самоврядування та місцезнаходження земельної ділянки співпадає з місцезнаходженням платника, то він подає до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням (місцем перебування на податковому обліку) і загальну, і звітну (!) податкову декларацію.

А от у 108.02.01 БЗ свого часу був прописаний інший порядок: у разі розташування земділянок у межах території одного органу місцевого самоврядування за місцезнаходженням платника має подаватись звітна декларація ЄП групи 4, яка одночасно є звітною та загальною.

Застерігаємо: та консультація наразі переведена до нечинних «у зв’язку з розміщенням в Базі знань уточненої редакції відповіді». А у чинній консультації фіскали говорять про подання і загальної, і звітної декларації. Загальна декларація є підставою для реєстрації суб’єкта господарювання платником ЄП групи 4 (108.02.05 БЗ). Повторимо: подання однієї (тільки звітної) декларації ПКУ не передбачено. А тому з точки зору законодавства слід заповнювати дві декларації (загальну та звітну).

До речі, про неможливість ототожнення звітної декларації із загальною ви вже мали би знати (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 12, с. 19). Як і про те, що програма для подання сільгоспдекларації в електронній формі дозволяє проставити обидві позначки «01. Загальна» і «04. Звітна». Тож, надаючи звітність в електронній формі, можна обійтися й однією декларацією, але обов’язково з двома позначками.

Якщо ж ви проставили лише одну позначку, а саме «04. Звітна», то в якій би формі (електронній чи паперовій) декларація не складалась, слід було подати і другу декларацію — з позначкою типу «01. Загальна».

Разом з тим наміри місцевих фіскалів скасувати ваш статус єдиноподатника — це вже занадто! ДФСУ говорить про різну відповідальність за некомплектність декларацій (1) при набутті та (2) при підтвердженні статусу платника сільгоспЄП (108.04 БЗ).

У вашій ситуації (підтвердження статусу), якщо на початок звітного року ви вже перебували на обліку як платники ЄП групи 4, неподання або подання декларацій після граничного строку спричинить лише штраф у розмірі 170 грн. (п. 120.1 ПКУ). Зверніть увагу: ви маєте не тільки сплатити його, а й доукомплектувати звітність. А відповідальність у вигляді втрати (точніше, ненадання) статусу стосується претендентів на нього (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 31, с. 3).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі