Теми статей
Обрати теми

Ми кажемо «витрати», маємо на увазі — «втрати»

Павленко Олексій, податковий експерт
За травень цього року вперше слід було подавати за новою формою Звіт про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв в оптовій мережі (місячна форма № 1-ОА). Повідаємо вам про один цікавий момент, з яким зіткнулися наші читачі під час заповнення цієї нової форми.
img 1

Питання про механізм заповнення рядка 12 зазначеного оптово-алкогольного звіту (далі — Звіт) ставило «у ступор» навіть кмітливих консультантів.

Нагадаємо, що спочатку Звіт було затверджено наказом Мінфіну від 11.02.2016 р. № 49. Потім Мінфін наказом від 10.11.2016 р. № 943 до самої форми Звіту і до Порядку його заповнення (далі — Порядок) уніс певні зміни. Цими змінами до першої таблиці Звіту було «впроваджено» нову графу 12 «Витрати при проведенні внутрішньоскладських операцій, транспортуванні тощо». Що в ній наводити, читаємо в п. 11 розд. ІІ Порядку:

«У графі 12 зазначаються витрати при проведенні внутрішньо-складських операцій, транспортуванні тощо»

Звичайно, будь-яка нормальна людина слово «витрати» розуміє виключно як «витрати». Тож усі, хто мав складати Звіт, почали чухати потилиці щодо того, як провести таку вибірку «витрат» за місяць, та ще і в розрізі кожного коду алко-продукції…

До того ж, дивувало те, що всі цифри в цій таблиці Звіту повинні зазначатися в декалітрах! Але в таких одиницях витрати не враховують, навіть якщо йдеться про обсяги пального на транспортування…

Адже витрати обліковують у гривнях, а писати ніде не згадані (ані у формі Звіту, ані в Порядку) гривні поряд з декалітрами якось не дуже адекватно…

Після тривалих обговорень з працівниками гарячої лінії ДФСУ, а також з Мінфіном, виявилось, що автори змін трішки наплутали і вставили у слово зайву літеру. У результаті замість слова «втрати» маємо і у Звіті, і Порядку слово «вИтрати». Чи то автори змін не знають рідної мови, чи то виробляють нормативи жартома, щоб і всім іншим не сумно було?..

І це, до речі, далеко не перший випадок, що змушує нас засумніватися в компетентності (адекватності?) мінфінівських діячів. Наприклад, чого тільки вартий такий супершедевр мінфінівської творчості, як додаток Д11 до декларації з акцизного податку!.. ☹

Тож, шановні оптові алко-торговці, вписуйте у графу 12 Звіту обсяги втрат конкретного виду алкоголю (у декалітрах), отримані під час проведення внутрішньоскладських і транспортувальних операцій, і спіть спокійно.

Адже нам відомо здавна, що ми говоримо одне, маємо на увазі інше… а робимо третє ☺.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі