Теми статей
Обрати теми

Різниця у зв’язку із минулорічними збитками

Нестеренко Максим, податковий експерт
Від’ємне значення об’єкта оподаткування (збиток) минулих років — привід для окремої розмови. Адже це «різнична» ситуація, яка по-особливому впливає на податковоприбутковий облік. Давайте подивимося, як саме!
img 1

Існування «збиткової» різниці викликане тим, що при обрахунку об’єкта оподаткування звітного року («податкового» прибутку) потрібно врахувати «податкові» збитки минулих років, які не враховує бухобліковий фінрезультат.

Як визначати різницю?

Механізм, за яким здійснюється визначення «збиткової» різниці, — доволі простий. А саме:

бухобліковий фінрезультат зменшується на суму від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років

Це правило встановлено п.п. 140.4.2 ПКУ, і воно застосовується з урахуванням п. 3 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ.

Механізм визначення «збиткової» різниці визначається за формулою:

ОП = ФР - ЗМР,

де ОП — об’єкт оподаткування податком на прибуток;

ФР — бухобліковий фінрезультат (згідно з «бухгалтерською» формою № 2);

ЗМР — сума від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих років.

Таким чином, «податковий» збиток минулих років виводиться з-під оподаткування податком на прибуток.

Хто визначає різницю?

Насамперед — головне:

«збиткова» різниця є «універсальною», оскільки її визначають усі без винятку платники податку на прибуток, у яких наявні «податкові» збитки

Інакше кажучи, ця різниця визначається незалежно від того, чи є платник високодохідником або малодохідником, чи зробив він позначку в полі «Наявність рішення», чи ні. Адже у абзаці восьмому п.п. 134.1.1 ПКУ для «збиткової» різниці зроблено виняток. І прямо зазначено, що навіть ті платники, які прийняли рішення не застосовувати коригувань бухоблікового фінрезультату на податкові різниці, визначені розд. ІІІ ПКУ, не можуть уникнути цієї різниці.

Тобто, незважаючи на те, що цю різницю визначено саме розд. ІІІ ПКУ навіть малодохідники, які зробили відмітку в декларації про незастосування різниць, будуть визначати цю особливу «збиткову» різницю. Мотив для такого винятку зрозумілий — не має значення, яке підприємство отримало «податкові» збитки — високодохідник чи малодохідник. Такі збитки мають бути враховані в поточному об’єкті оподаткування в будь-якому разі.

У додатку РІ сума «збиткових» різниць буде відображатися у ряд. 3.2.4.

Ось і все! Гадаємо, як визначати «збиткову» різницю вам зрозуміло, тож переходимо від неї до інших «універсальних» різниць — тих, які встановлено перехідними положеннями ПКУ.

висновки

  • «Збиткова» різниця покликана необхідністю врахувати в об’єкті оподаткування податкові збитки, які не враховує бухобліковий фінрезультат.
  • Коригування на «збиткову» різницю здійснюється шляхом зменшення бухоблікового фінрезультату на суму минулорічних податкових збитків.
  • «Збиткову» різницю визначають навіть ті малодохідні платники, які зазначили у декларації, що вони не здійснюють коригування фінрезультату на різниці, визначені розд. ІІІ ПКУ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі