№52

Податки та бухгалтерський облік, червень, 2017/№ 52 Інші номери журналу ›
  • Податковоприбуткові різниці та їхня сутність Починаючи з 01.01.2015 р. реаліями українського податковоприбуткового обліку стали податкові різниці. У цій статті нагадаємо сутність та актуалізуємо основні правила визначення податкових різниць.
  • «Амортизаційні» різниці та їхня сутність «Амортизаційні» різниці — чи не найпоширеніші з усіх різниць, установлених ПКУ. Адже практично кожне підприємство має на своєму балансі ОЗ чи НМА, і якщо воно є високодохідником — від «амортизаційних» різниць йому немає куди подітися. Оскільки «амортизаційних» різниць доволі багато, у цій статті поговоримо про основні з них.
  • Різниці за забезпеченням та резервом У цій статті приділимо увагу різницям, що можуть виникнути при формуванні, коригуванні резервів і списанні коштів за рахунок створених забезпечень і резервів. Причому різниці визначають по-різному: для забезпечень та за резервом сумнівних боргів.
  • Різниці за фінопераціями Маєте справу з фінансовими операціями? Отже, можливо, вам доведеться рахувати різниці. Їх регулює окрема ст. 140 ПКУ. Різниці за фінопераціями відокремлені і в додатку РІ (див. розд. 3). Давайте розглянемо, які ж фіноперації і коли формуватимуть різниці.
  • Різниці за особливими операціями У цій статті розглянемо різниці, пов’язані з окремими операціями/видами діяльності. Серед найпопулярніших — різниці за операціями з цінними паперами (ЦП). Але не зупинятимемося лише на них. Пройдемося за всіма і стисло визначимо, де доведеться визначати різниці.
  • Різниця у зв’язку із минулорічними збитками Від’ємне значення об’єкта оподаткування (збиток) минулих років — привід для окремої розмови. Адже це «різнична» ситуація, яка по-особливому впливає на податковоприбутковий облік. Давайте подивимося, як саме!
  • Різниці згідно з Перехідними положеннями ПКУ Перехідні положення покликані врегулювати облікові ситуації, які виникають унаслідок зміни норм податкового законодавства. Але таке врегулювання іноді призводить до виникнення різниць. Давайте поглянемо на основні із них!
  • Різниці при зміні системи оподаткування У попередніх статтях сьогоднішнього номера ми говорили про різниці, які виникають унаслідок різних правил оподаткування операцій у бухгалтерському обліку і згідно з ПКУ. Але існують також ситуації, коли виникнення різниць обумовлено зміною системи оподаткування. Давайте зараз поговоримо про це!
  • «Старі» поліпшення можуть призвести до різниці Не секрет, що законодавець, розробляючи ту чи іншу норму, час від часу помиляється. Якщо помилка на користь держави, ми завжди ремствуємо — чому ви завжди помиляєтеся на свою користь, помиліться хоч раз на нашу!? І от коли такий випадок трапився, усі сприйняли стан речей як само собою зрозуміле. Проте законодавець завжди у стані готовності. Відшукавши свою помилку, він вирішив відновити справедливість. Про ситуацію, коли витрати двічі враховані при обчисленні податку на прибуток, йтиметься у цій статті.
  • Звільнитися від різниць заднім числом Наше підприємство у декларації з податку на прибуток за 2016 рік визначало різниці, передбачені розд. ІІІ ПКУ. Але наразі ми виявили, що помилилися в розрахунку бухоблікового фінрезультату. Ми виявилися малодохідниками, а отже, — могли б не визначати різниці, визначені розд. ІІІ ПКУ. Чи можна нам подати уточнюючу декларацію з податку на прибуток за 2016 рік і прийняти рішення про незастосування різниць?
  • Продаж інвестнерухомості: чи будуть різниці Підприємство продає об’єкт інвестиційної нерухомості, що обліковувався за справедливою вартістю. Чи виникають різниці з цієї операції? Ми — високодохідники. Як узагалі повинна відображатися операція продажу такого об’єкта в бухобліку?
  • При переході зі спрощеної системи оподаткування на загальну обсяг доходу визначається з дати переходу Лист Державної фіскальної служби України від 05.04.2017 р. № 7102/6/99-99-15-02-02-15
  • Продаж інвестнерухомості, що обліковується за справедливою вартістю, не призводить до виникнення різниць Лист Державної фіскальної служби України від 15.08.2016 р. № 17633/6/99-99-15-02-02-15
  • Якщо у високодохідника зменшився дохід, він може прийняти рішення про незастосування різниць Чи має право платник податку, який за результатами попереднього (звітного) року мав дохід, що перевищував 20 млн грн., та здійснював коригування фінансового результату до оподаткування, а за податковий (звітний) рік його дохід не перевищує 20 млн грн., прийняти рішення про незастосування коригування фінансового результату у річній податковій декларації з податку на прибуток підприємств?
  • Поле декларації про незастосування різниць можна виправити Чи може платник податків після подання податкової декларації з податку на прибуток підприємств з незаповненою інформацією про наявність прийнятого рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на усі різниці, визначені відповідно до положень розд. ІІІ Податкового кодексу України, використати право на незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування шляхом подання уточнюючого розрахунку?
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
  • Календар бухгалтера на липень 2017 року
  • Повернення переплати з податку на нерухомість за нерухомість в АТО ДФС у листі від 18.05.2017 р. № 244/6/99-99-15-02-02-15/ІПК нагадала, що з 1 січня 2017 року згідно з п. 38.6 підрозд. 10 розд. XX ПКУ об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, що розташовані на території населених пунктів, на тимчасово окупованій території та/або території населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (далі — податок на нерухомість), відповідно до ст. 266 ПКУ у період з 14 квітня 2014 року до 31 грудня року, в якому завершено АТО.
  • Оновили порядок інформування про порушення застосування ПСП Мінфін наказом від 19.05.2017 р. № 514 затвердив новий Порядок інформування роботодавців платника податку про наявність порушень застосування податкової соціальної пільги, позбавлення платника податку або відновлення його права на податкову соціальну пільгу. Дія цього Порядку охоплює роботодавців, працівники яких допустили порушення застосування податкової соціальної пільги (ПСП).
  • Визначаємо відповідність між кодами УКТ ЗЕД і кодами видів сільгоспдіяльності ДФСУ у листі від 15.06.2017 р. № 672/6/99-99-12-02-01-15/ІПК нагадала, що під час складання податкової накладної за операціями з постачання товарів і послуг платник ПДВ самостійно визначає відповідність таких кодів певному коду товарної класифікації згідно з УКТ ЗЕД, коду послуг — за ДКПП.
  • Чи можна скласти зведену ПН за постачаннями кінцевим споживачам ДФСУ вважає, що операція платника ПДВ із постачання товарів/послуг за готівкові кошти кінцевому споживачеві (не зареєстрованому як платник ПДВ), розрахунки за які проводяться через касу/РРО або через банківську установу чи платіжний пристрій (безпосередньо на поточний рахунок постачальника), зокрема реалізація товарів у мережах магазинів роздрібної торгівлі такому кінцевому споживачеві, не може розцінюватись як постачання товарів, що має безперервний або ритмічний характер.
  • Заповнюємо додаток 9 до податкової декларації з ПДВ Податківці у Базі знань (категорія 101.21) розповіли, як заповнити додаток 9 «Розрахунок податкових зобов’язань за операціями, визначеними в ст. 16 Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України», та питомої ваги вартості сільськогосподарських товарів (ДС9)» до податкової декларації з ПДВ сільгоспвиробниками, які отримують або претендують на отримання дотацій із бюджету.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі