Теми статей
Обрати теми

А у спадщину... дивіденди

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці
Цього року помер один із засновників ТОВ. Його неповнолітній син після вступу у спадщину (це станеться через місяць) увійде до складу засновників. Чи потрібно в такій ситуації нараховувати дивіденди на частку померлого учасника? Якщо так, то чи утримувати з таких дивідендів ПДФО і ВЗ? Як відобразити їх у формі № 1ДФ? Чи зобов’язаний буде спадкоємець задекларувати дивіденди, що дісталися у спадщину, за підсумками року?

Так, дивіденди нараховувати потрібно.

Дивіденди нараховуйте на ім’я останнього власника корпоративних прав, навіть якщо на момент їх нарахування він є померлим. Оподатковуйте їх у загальному порядку (див. статтю на с. 19).

При цьому врахуйте граничні строки сплати ПДФО і ВЗ з нарахованого, але не виплаченого доходу — 30 календарних днів, що настають за останнім днем місяця, в якому нараховано, але не виплачено дохід ( п.п. 49.18.1, п. 57.1 і п.п. 168.1.5 ПКУ).

Дивіденди виплатіть сину після його вступу у спадщину.

Як підтвердження цього факту він повинен буде надати вам свідоцтво про право на спадщину

У розділі I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ нарахування та виплату дивідендів відображайте з реєстраційним номером облікової картки платника податків — фізособи (ідентифікаційним номером) померлого засновника ТОВ з ознакою доходу, що відповідає виду дивідендів (у загальному випадку — «109»).

Графи 3а і 3, а також 4а і 4 розділу I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ за рядком з дивідендами заповнюйте за фактом нарахування/виплати/перерахування

Важливо! На момент надання Податкового розрахунку за формою № 1ДФ реєстраційний (ідентифікаційний) номер померлого засновника вже може бути виключено з Державного реєстру фізичних осіб — платників податків. У зв’язку з цим податківці можуть надіслати повідомлення про помилку у формі № 1ДФ.

У такому разі рекомендуємо надіслати їм письмові пояснення, в яких зазначити, що дивіденди нараховано померлому засновнику, навести його дату смерті, а також зазначити фактичного отримувача суми дивідендів.

І не забуваємо про розділ II форми № 1ДФ. Суму нарахованих/виплачених дивідендів і утриманого/сплаченого ВЗ потрібно буде відобразити в рядку з військовим збором.

Спадщина у вигляді корпоративних прав, отримана від фізособи першого ступеня споріднення (батько-син), оподатковується ПДФО за ставкою 0 %. ВЗ не буде (див. консультацію в категорії 132.02 БЗ). При цьому спадкоємець не зобов’язаний декларувати таку спадщину ( абзац другий п. 174.3 ПКУ, консультація в категорії 103.04 БЗ).

Як бачите, нічого складного в на перший погляд заплутаній ситуації немає.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі