Теми статей
Обрати теми

Дивіденди «інтуристу»: коли сплачувати податок на репатріацію?

Свіріденко Алла, податковий експерт
Підприємство в лютому 2017 року нарахувало дивіденди на користь засновниканерезидента. Чи потрібно сплачувати податок на репатріацію, якщо дивіденди нараховано, але не виплачено?

Особливості оподаткування доходів нерезидентів установлює п. 141.4 ПКУ.

Описаний тут порядок оподаткування передбачає, що підприємства — резиденти, а також постійні представництва нерезидента, які виплачують нерезидентам (уповноваженим ними особам) доходи з джерелом їх походження з України, повинні утримувати з них податок за ставкою 15 % ( п.п. 141.4.2 ПКУ). Власне цей податок і називають «податком на репатріацію».

Перелік доходів, з яких потрібно утримувати податок на репатріацію, наведено в п.п. 141.4.1 ПКУ. І саме тут серед оподатковуваних доходів зазначені також дивіденди ( п.п. «б» п.п. 141.4.1 ПКУ). Виходить,

у разі нарахування юрособою-резидентом дивідендів на користь нерезидентів потрібно утримувати податок на репатріацію

Також податок на репатріацію доведеться утримати і в тому випадку, якщо нараховані дивіденди знову вкладено в «діло», тобто реінвестовано (див. лист ДФСУ від 06.10.2016 р. № 21690/6/99-99-15-02-02-15 на с. 43 і статтю на с. 24 цього номера).

Щодо строків сплати податку той самий п.п. 141.4.2 ПКУ говорить так: податок утримують з суми доходу нерезидента і за його рахунок і сплачують до бюджету під час виплати такого доходу, якщо інше не встановлено положеннями міжнародних договорів України з країнами резиденції осіб, на користь яких здійснюють такі виплати*. Виняток становлять тільки виплати нерезидентам за виробництво та/або розповсюдження реклами про підприємство-резидента. У цьому випадку податок сплачують за ставкою 20 % суми нерезидентського доходу за власний рахунок ( п.п. 141.4.6 ПКУ).

* Перелік країн, з якими Україна уклала міжнародні договори про уникнення подвійного оподаткування (станом на 01.01.2017 р.), наведено в листі ДФСУ від 24.01.2017 р. № 1414/7/99-99-01-02-02-17.

Як бачите, строк сплати податку прив’язаний до виплати доходу. Якщо говорити мовою рахунків бухобліку, то нарахування податку відбувається проводкою Дт 671 «Розрахунки за нарахованими дивідендами» — Кт 641/податок з доходів нерезидентів одночасно з нарахуванням доходу (у нашому випадку дивідендів), а його сплата — Дт 641/податок з доходів нерезидентів — Кт 311 «Поточні рахунки в національній валюті» одночасно з виплатою доходу.

До речі, до фактичної виплати доходу розрахувати суму податку у вас просто не вийде. Адже за роз’ясненнями податківців, для розрахунку суми доходу, з якого утримують і сплачують податок, беруть офіційний курс НБУ на дату його виплати (категорія 102.18 БЗ — діяла до 01.01.2017 р.).

Тому у випадку, якщо ви дохід на користь нерезидента нарахували, але виплатити ще не встигли, про сплату податку не може бути й мови

Зробити це ви зобов’язані вже при перерахуванні дивідендів засновнику-нерезиденту. Якщо ж дивіденди виплачувати ви не плануєте, а спрямовуєте їх на збільшення статутного фонду, тоді податок на репатріацію потрібно сплатити на дату державної реєстрації відповідних змін до Статуту.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі