Теми статей
Обрати теми

Індексація, матдопомога, відпускні… Вгадай, що «зверху» 3200?

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці
Розмір заробітної плати за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижче за розмір мінімальної зарплати. Це догма. Дотримуватися її зобов’язані всі без винятку роботодавці. А якщо нарахована зарплата виявилася нижчою за «мінімалку»? Будьте ласкаві, розрахуйте і нарахуйте працівнику «трудову» доплату до рівня мінзарплати.

Причому з цього року в порівняльних розрахунках з «мінімалкою» бере участь не тільки оклад (тарифна ставка), а й інші зарплатні виплати. Виняток — виплати, прямо зазначені в ч. 2 ст. 31 Закону про оплату праці*. Це доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний і надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

* Закон України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР.

Разом з такими виплатами, що не «включаються», на наш погляд, не повинні брати участь в порівняльних розрахунках також виплати, нараховані за невідпрацьований час (див. п.п. 2.2.12 Інструкції № 5**). Цей висновок випливає з визначення мінімальної зарплати, де є прив’язка до виконаної працівником місячної (годинної) норми праці.

** Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5.

Чи правильні наші висновки? І що робити із сумами індексації? Уключати чи «виключати» їх з 3200? Адже вимога про проведення індексації зарплати так само, як і вимога про нарахування зарплати не нижче «мінімалки», є державною гарантією. Не може ж одна держгарантія «з’їдати» іншу?!

За роз’ясненнями ми звернулися до Мінсоцполітики. Представляємо вам першу порцію роз’яснень цього відомства ☺.

Лист Мінсоцполітики від 13.02.2017 р. № 317/0/101-17/282

висновок документа


Індексація входить до складу виплат, що повинні включатися до зарплати для забезпечення її мінімального розміру

Чому? Обґрунтування просте — вона не зазначена в ч. 2 ст. 31 Закону про оплату праці.

Отже, Мінсоцполітики таки «провалило» індексацію у 3200. Хоча раніше фахівці цього відомства стверджували зворотне. Ну що ж, «маємо те, що маємо». Ідемо далі.

Наступний лист присвячено розшифровці виплат, які слід розуміти під доплатами за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я (див. ч. 2 ст. 31 Закону про оплату праці). Нагадаємо, вони виплачуються «зверху» 3200.

Лист Мінсоцполітики від 15.02.2017 р. № 356/0/101-17/282

висновок документа


Доплати за роботу у важких і шкідливих, а також особливо шкідливих і особливо важких умовах праці, які виплачують за результатами атестації робочих місць; доплата за використання дезінфікуючих засобів і прибирання туалетів повинні виплачуватися понад розмір мінімальної зарплати

Зауважте, а от підвищення посадових окладів працівникам за роботу в певних типах закладів, підрозділах і посадах, робота в яких дає право на підвищення посадових окладів у зв’язку із шкідливими та важкими умовами праці, входить до 3200.

Лист Мінсоцполітики від 13.02.2017 р. № 294/0/101-17/282

висновок документа


Суми матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань і грошової допомоги до відпустки не включаються до зарплати для забезпечення її мінімального рівня, оскільки виплачуються працівнику не за виконану ним роботу і не є елементами зарплати

Чесно сказати, обґрунтування Мінсоцполітики, чому матдопомогу нараховують «зверху» 3200, нас трохи здивувало. З одного боку, ми повністю згодні, що матдопомога не має жодного стосунку до виконаної працівником норми праці. Тому цілком логічно не включати її до складу заробітної плати, що порівнюватиметься з «мінімалкою».

Але з твердженням, що матдопомога не є зарплатою, потрібно було б бути акуратніше… Дійсно, разова матеріальна допомога, що виплачується у зв’язку із сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей, поховання, не потрапляє до фонду оплати праці (див. п. 3.31 Інструкції № 5).

Водночас систематична матеріальна допомога до відпустки належить до інших заохочувальних і компенсаційних виплат, які у свою чергу входять до складу заробітної плати на підставі ст. 2 Закону про оплату праці.

Отже, шановному відомству слід було б зупинитися на тому, що матдопомога не пов’язана з виконанням норми праці. А отже, їй не місце у 3200. Цього, на наш погляд, цілком достатньо.

Ну й на закуску ще один лист.

Лист Мінсоцполітики від 13.02.2017 р. № 322/0/101-17/282

висновок документа


Суми середнього заробітку не включаються до зарплати для забезпечення її мінімального рівня

Приклади таких виплат Мінсоцполітики навело в цьому самому листі. Це суми середнього заробітку, що зберігаються за працівником за час відпусток, виконання державних або громадських обов’язків (наприклад, за період військової служби строковика/контрактника), підвищення кваліфікації, відрядження. А також суми вихідної допомоги та компенсації за невикористані відпустки.

Тобто, якщо ви, наприклад, у лютому нарахували працівнику зарплату за фактично відпрацьований час і середній заробіток за дні відрядження цього місяця (середньоденна зарплата виявилася вищою за денний заробіток), то зарплату за фактично відпрацьовані дні ви порівнюєте з «мінімалкою», розрахованою пропорційно відпрацьованим дням. Середній заробіток за дні відрядження «відкидаєте».

Інша справа, якщо дні відрядження оплачено виходячи з денного заробітку (денний заробіток виявився вищим за середньоденну зарплату). У цьому випадку суми денного заробітку в загальній сумі зарплати візьмуть участь у порівняльних розрахунках з «мінімалкою». Отже, з оплатою за дні відрядження будьте дуже уважні!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі