Теми статей
Обрати теми

Соцстрахівські допомоги: рівняння на 3200!

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці
Лист Мінсоцполітики від 16.02.2017 р. № 3105/0/2-17/27

висновок документа


При розрахунку обмежуючих показників за сумами лікарняних і допомоги по вагітності та пологах використовується розмір мінімальної заробітної плати, установленої в місяці настання страхового випадку (в 2017 році — 3200 грн.)

У чому сіль? Чому Мінсоцполітики знову звернуло свій погляд на обмеження за сумами соцстрахівських допомог, установлені ч. 4 ст. 19 і ч. 2 ст. 26 Закону № 1105*? Адже вони не змінювалися з моменту своєї появи на світ (тобто з 01.01.2015 р.).

* Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

Причина тому — п. 3 розд. II Закону України від 06.12.2016 р. № 1774-VIII (далі — Закон № 1774). У ньому зазначено, що мінімальна заробітна плата після набуття чинності цим Законом не застосовується як розрахункова величина для визначення посадових окладів і заробітної плати працівників та інших виплат. До внесення змін до законів України щодо незастосування мінімальної заробітної плати як розрахункової величини вона застосовується в розмірі 1600 грн.

А як ви знаєте, «верхні» спеціальні обмеження за сумами лікарняних і декретних і нижнє обмеження за сумою допомоги по вагітності та пологах прив’язані Законом № 1105 до мінімальної заробітної плати, встановленої на момент настання страхового випадку.

Чи означає це, що за страховими випадками, що настали з 01.01.2017 р., при розрахунку цих обмежень слід орієнтуватися не на мінзарплату в розмірі 3200 грн., а на суму 1600 грн.?

З цим питанням ми звернулися до фахівців Мінсоцполітики ще на початку січня цього року, тобто одразу після набуття чинності Законом № 1774. Тоді в усних консультаціях нам відповіли, що при розрахунку обмежень за сумами «непрацездатних» допомог, як і раніше, використовуємо показник мінімальної зарплати, що дорівнює з цього року 3200 грн.

Це логічно. Адже в загальному випадку роботодавець сплачує за кожного основного працівника-неінваліда ЄСВ з бази нарахування, що не може бути нижче за мінімальну зарплату (у 2017 році — 3200 грн.!!!).

На місцях фонди соцстраху виплачували лікарняні і декретні також з урахуванням обмежень, розрахованих виходячи з мінзарплати в 3200 грн. Отже, ми вирішили, що питання закрите.

Але! Раптом на «гарячу лінію» нашого видання стали надходити дзвінки читачів з тривожною інформацією про те, що Фонд соцстраху вимагає перерахувати допомогу з урахуванням обмежень, розрахованих виходячи з 1600 грн., і повернути різницю.

Звичайно, ми не могли залишитися осторонь. І знову звернулися до Мінсоцполітики. Нас завірили, що позиція відомства не змінилася. А Фонду соцстраху надіслано лист, що коментується. Причому, щоб остаточно розставити всі крапки над «і», Мінсоцполітики зазначило в ньому, що норми Закону № 1105 не вимагають унесення змін у частині незастосування мінімальної заробітної плати як розрахункової величини.

Тож щодо страхових випадків, які настали в 2017 році, при розрахунку обмежуючих показників за сумами лікарняних і декретних треба орієнтуватися на «мінімалку» в сумі 3200 грн.

Отже, якщо ви потрапили до лав тих, хто на вимогу Фонду соцстраху перерахував допомогу з урахуванням обмежень, розрахованих виходячи з 1600 грн., і повернув частину суми допомоги, звертайтеся до Фонду соцстраху. Вони зобов’язані вас дофінансувати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі