Теми статей
Обрати теми

Лікарняні на межі: пам’ятаємо про спецобмеження

Димитренко Світлана, начальник відділу вдосконалення законодавства у сфері загальнообов’язкового державного соціального страхування Міністерства соціальної політики України
Працівник, який був прийнятий на роботу з 3 січня 2017 року, захворів 24 лютого. Згідно з відомостями, що містяться в персоніфікованій системі (надана довідка за формою № ОК-7 з Пенсійного фонду + відомості з ЄСВ-звітності роботодавця), на момент настання непрацездатності його страховий стаж за останні 12 місяців — менше 6 місяців. Загальний страховий стаж — 7 років.
Чому дорівнює розрахунковий період для розрахунку лікарняних? Який показник мінімальної заробітної плати — 3200 грн. або 1600 грн. — використовувати для розрахунку обмежуючого показника? Який алгоритм розрахунку лікарняних у цьому випадку?

Почнемо з початку, а саме з визначення розрахункового періоду.

У загальному випадку середню зарплату для оплати періоду тимчасової непрацездатності обчислюють за розрахунковий період, що дорівнює 12 календарним місяцям роботи (з 1-го до 1-го числа).

Якщо ж працівник відпрацював на підприємстві менше року, розрахунок середньої зарплати здійснюють за фактичну кількість повністю відпрацьованих календарних місяців (з 1-го до 1-го числа), що передують місяцю настання страхового випадку.

Як бачите, в обох озвучених ситуаціях у розрахунку лікарняних повинні брати участь місяці, в яких працівник перебував у трудових відносинах із страхувальником з 1-го по 30-те (31-ше, у лютому — 28 (29-те)) число.

Резюме:

місяць, у якому працівник був прийнятий на роботу з першого робочого, але не з першого календарного числа, не бере участі в розрахунку лікарняних

Виняток — ситуація, коли працівник, перш ніж захворіти, не відпрацював жодного повного місяця з 1-го до 1-го числа. У цьому випадку розрахунок середньоденної зарплати проводять за фактично відпрацьований час з дати прийняття на роботу до дати початку тимчасової непрацездатності.

Таким чином, у ситуації, описаній у запитанні, розрахунковим періодом буде період з 3 січня по 23 лютого 2017 року.

Ідемо далі. Згідно з даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування, працівник за останні 12 місяців перед настанням страхового випадку заробив собі страховий стаж менше 6 місяців.

Отже, «уключається» спеціальне обмеження щодо суми допомоги по тимчасовій непрацездатності в розрахунку на місяць, передбачене п. 1 ч. 4 ст. 19 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV (далі — Закон № 1105).

Працівнику розраховуємо виплати у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю виходячи з нарахованої в розрахунковому періоді заробітної плати, з якої сплачувалися страхові внески, але

з розрахунку на місяць не вище розміру мінімальної заробітної плати, установленої законом у місяці настання страхового випадку (тобто 3200 грн.)

Звертаємо увагу: припис п. 3 розд. II Закону України № 1774-VIII про те, що для розрахунку окремих виплат слід застосовувати мінімальну зарплату на рівні 1600 грн., для цілей обчислення обмежуючих показників за сумами лікарняних і допомоги по вагітності та пологах, установлених ч. 4 ст. 19 і ч. 2 ст. 26 Закону № 1105, до уваги не беремо. Це підтверджує Мінсоцполітики у листі від 16.02.2017 р. № 3105/0/2-17/27 (ср. ). Також цій темі присвячено лист Виконавчої дирекції Фонду соцстрахування з тимчасової втрати працездатності від 22.02.2017 р. № 2.4-17-328.

Лікарняні (оплату перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця та суму допомоги по тимчасовій непрацездатності) працівнику, про якого йдеться в запитанні, розраховуємо таким чином:

1) обчислюємо середньоденну зарплату виходячи з фактичної заробітної плати, нарахованої працівнику в розрахунковому періоді, і кількості календарних днів у такому періоді, за вирахуванням календарних днів, на які припадає дія поважних причин.

Візьміть на замітку! Пункт 3 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266, до поважних причин відносить:

(1) тимчасову непрацездатність;

(2) відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами;

(3) відпустку без збереження заробітної плати, надану згідно із законом,

а також

(4) відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичними показаннями.

Припустимо, що фактична зарплата, нарахована працівнику за відпрацьовані дні з 3 січня по 23 лютого 2017 року, дорівнює 12580 грн. Тоді фактична середньоденна зарплата становитиме:

12580 : 52 = 241,92 (грн.),

де 52 — це кількість календарних днів у розрахунковому періоді;

2) визначаємо розмір денної виплати.

З умови запитання випливає, що загальний страховий стаж — 7 років. Отже, розмір денної виплати дорівнює 70 % середньоденної зарплати, а саме:

241,92 х 70 : 100 = 169,34 (грн.);

3) розраховуємо середньоденну зарплату виходячи з показника мінімальної заробітної плати, установленої в місяці настання страхового випадку. Адже працівник за останні 12 місяців перед настанням страхового випадку заробив собі страховий стаж менше 6 місяців, і нам потрібно дотримати обмеження, установлене п. 1 ч. 4 ст. 19 Закону № 1105.

Для цього

мінімальну заробітну плату, установлену в місяці настання страхового випадку (3200 грн.), поділимо на середньомісячну кількість календарних днів (30,44)

В підсумку отримаємо суму мінімальної середньомісячної зарплати, що дорівнює 105,12 грн.;

4) проводимо порівняльні розрахунки.

Сума денної виплати (169,34 грн.) вище мінімальної середньоденної зарплати (105,12 грн.). Тому розрахунок лікарняних проводимо виходячи з мінімальної середньоденної зарплати.

Зазначимо, що такий порядок розрахунку лікарняних з урахуванням спеціального обмеження за їх сумою було запропоновано в листі Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 15.05.2015 р. № 5.2-32-865.

Припустимо, що згідно з листком непрацездатності працівник хворів 7 календарних днів. Сума оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця дорівнює:

105,12 х 5 = 525,60 (грн.).

Сума допомоги по тимчасовій непрацездатності складе:

105,12 х 2 = 210,24 (грн.).

Загальна сума лікарняних, яка буде нарахована працівникові за весь період непрацездатності:

525,60 + 210,24 = 735,84 (грн.).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі