Теми статей
Обрати теми

Частка в подарунок

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці
Один із засновників підприємства (фізособа-резидент) безоплатно передав свою частку у статутному фонді іншій фізособі (резиденту, не родичу). Чи потрібно підприємству відображати таку операцію в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ? Чи доведеться колишньому і нинішньому засновникам сплачувати будь-які податки у зв’язку із здійсненням операції з передачі частки? Адже вона була передана безоплатно!

Почнемо з підприємства. Його, як податкового агента з ПДФО і ВЗ, питання передачі частки взагалі не стосуються. Єдине, з чим доведеться повозитися, — унести зміни до установчих документів і провести їх держреєстрацію.

А от з фізособами (які передали та отримали частку) усе набагато цікавіше. Дивіться самі.

Фізособа — отримувач частки. Безоплатне отримання частки у статутному фонді — це не що інше, як дарунок. Причому зроблений у негрошовій формі.

Що говорить ПКУ про негрошові дарунки фізособам? Що у 2017 році вартість негрошових дарунків (їх частина), яка не перевищує сукупно за місяць 800 грн., не обкладається ані ПДФО, ані ВЗ (див. п.п. 165.1.39 і пп. 1.2, 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Все, що вище неоподатковуваної межі, на жаль, увійде до складу оподатковуваного доходу. ПДФО і ВЗ з такого доходу зобов’язана розрахувати і сплатити фізособа — отримувач частки самостійно, за результатами річного декларування.

Важливо! Дарувальник і обдаровуваний не члени сім’ї першого ступеня споріднення, але при цьому резиденти України. Тому

з оподатковуваної вартості дарунка (його частини) фізособі-отримувачу потрібно буде сплатити ПДФО за ставкою 5 % і ВЗ за ставкою 1,5 %

Ідемо далі. Отримавши в дарунок частку у статутному фонді підприємства, фізособа-отримувач по суті придбала інвестиційний актив. За якою вартістю? Рівною сумі держмита і ПДФО, сплачених у зв’язку з таким даруванням (див. п.п. 170.2.2 ПКУ).

Саме на цю суму в разі подальшого продажу частки фізособа-отримувач зможе зменшити свій інвестиційний дохід. Отриманий у результаті продажу інвестиційний прибуток візьме участь у формуванні оподатковуваного загального фінансового результату від операцій з інвестактивами.

Зауважимо, що сьогодні дохід у вигляді інвестиційного прибутку оподатковують ПДФО за ставкою 18 % і ВЗ за ставкою 1,5 %.

Підсумок. Вартість отриманої частки може потрапити під обкладення ПДФО і ВЗ двічі. Перший раз — як «подарунковий» дохід, другий — у загальній сумі інвестприбутку, отриманого від операцій з інвестактивами, якщо частка пізніше буде продана.

Фізособа-дарувальник. Доходи від операцій з інвестиційними активами платники податків обліковують самостійно, окремо від інших доходів і витрат. У цій нелегкій справі вони керуються правилами, прописаними в п. 170.2 ПКУ.

Звітний період за інвестиційними доходами — календарний рік.

При цьому, якщо платник податків дарує інвестиційний актив,

інвестиційний збиток, що виникає в результаті такого дарування, не враховується під час визначення загального фінансового результату операцій з інвестактивами

Таким чином, безоплатна передача частки у статутному фонді підприємства ніяк не відобразиться на загальному фінансовому результаті у фізособи-дарувальника. Зменшити його на суму отриманих збитків не вийде.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі