Теми статей
Обрати теми

Безоплатний семінар. Чи є дохід у слухача?

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці
Підприємство вирішило провести у своєму магазині безоплатний семінар «Квіти з паперу». Чи виникне в цьому випадку дохід у його слухачів?

Тут усе залежить від можливості персоніфікації слухачів семінару. Якщо такий семінар може відвідати будь-який покупець, який опинився цього дня в магазині, то говорити про виникнення доходу не доводиться.

Також, на нашу думку, не виникає дохід у разі, якщо можливість прослухати семінар безоплатно надаватиметься на рівних умовах, наприклад, усім держателям дисконтних пластикових карток або покупцям, які придбали будь-який товар на певну суму.

Чому? У цьому випадку відсутня індивідуальність надання доходу фізособі і вибірковий підхід, що має значення для цілей оподаткування. Такий висновок ми робимо, аналізуючи положення п.п. «е» п.п. 164.2.17 ПКУ стосовно додаткового блага.

А от якщо можливість послухати семінар безоплатно надається тільки окремому слухачу, тобто має індивідуальний характер, але при цьому всі інші платять, то вартість семінару, визначена за правилами звичайної ціни, може потрапити до складу оподатковуваного доходу такого слухача.

Чому може, а не потрапить? Розповідаємо.

Безоплатний семінар — це, по суті, дарунок у негрошовій формі. А отже, на перший план виходить п.п. 165.1.39 ПКУ. Він виводить з-під оподаткування негрошові дарунки, вартість яких не перевищує у 2017 році 800 грн. (з розрахунку на місяць).

Усе, що вище неоподатковуваної межі, — оподатковуваний дохід у вигляді додаткового блага. Причому до бази оподаткування він повинен потрапити збільшеним на «натуральний» коефіцієнт. Його величина дорівнює 1,219512. Ставка ПДФО — 18 %.

А що з ВЗ? Його утримуйте тільки з частини вартості семінару, що обкладається ПДФО (див. пп. 1.2 і 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Важливо! Обов’язково візьміть у фізособи, яка отримала семінар-дарунок-додаткове благо, копію реєстраційного номера облікової картки (ідентифікаційного номера). Вона вам знадобитися для заповнення Податкового розрахунку за формою № 1ДФ.

У розділі I Податкового розрахунку:

— неоподатковуваний на підставі п.п. 165.1.39 ПКУ семінар-дарунок (його частину) зазначте з ознакою доходу «160»;

— оподатковувану частину вартості семінару — з ознакою доходу «126».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі