Теми статей
Обрати теми

Продаємо товар з безоплатною доставкою

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Товар доставляється постачальником товару самостійно безоплатно (це перед бачено договором). Чи буде безоплатне надання послуг і що з ПДВ? Чи потрібно оформляти ТТН? Якщо постачальник товару — ФОП-єдиноподатник, чи потрібен йому окремий вид діяльності — транспортні послуги?
img 1

Думаємо, що в цьому випадку безоплатне постачання послуг відсутнє, і звідси випливають усі інші облікові особливості цього заходу. Пояснимо.

Доставка товару у складі його вартості. Витрати на транспортування товарів із складу підприємства покупцю належать до витрат на збут ( п. 19 П(С)БО 16). У бухгалтерському обліку такі витрати відображаються за дебетом рахунка 93 «Витрати на збут». Вони згідно з п. 14 П(С)БО 9 належать до витрат того періоду, в якому були понесені.

Зрозуміло, що витрати, пов’язані із збутом товару, пов’язані з господарською діяльністю, оскільки спрямовані на отримання доходу ( п.п. 14.1.36 ПКУ). А оскільки є зв’язок з госпдіяльністю, то немає підстав для нарахування «компенсуючих» податкових зобов’язань згідно з п. 198.5 ПКУ. Звичайно, за умови, що витрати на доставку пов’язані з постачанням оподатковуваних товарів.

Як випливає із запитання, покупцю сама по собі транспортна послуга не надається, а тільки за умови купівлі товару за погодженою в договорі ціною. Тобто транспортування є необхідною складовою реалізації товару. Отже, постачальник, доставляючи власний товар на склад покупця, споживає доставку для власних потреб, пов'язаних з продажем товару. Отже, ні про яку безоплатну передачу послуги не може бути й мови.

Звідси висновок: вартість транспортування товару фактично враховується у складі операції з постачання такого товару і окремо не надається . Причому база оподаткування ПДВ визначається згідно з п. 188.1 ПКУ з урахуванням мінімальної бази: для купівельних товарів (послуг) — не нижче за ціну придбання, а для самостійно виготовлених товарів (послуг) — не нижче за звичайні ціни.

Якщо мінімальна база оподаткування виявиться нижчою за договірну ціну постачання товару, то на суму такого перевищення доведеться донарахувати ПЗ. При цьому базу оподаткування порівнюємо винятково з мінімальною базою щодо товарів, оскільки витрати на його доставку враховуються у витратах на збут звітного періоду і на «мінбазу» реалізованого товару ніяк не впливають.

Що стосується виписки товарно-транспортної накладної (ТТН). За загальним правилом ТТН оформляє той, хто замовляє перевезення (п. 11.4 Правил № 363). Найчастіше — це вантажовідправник.

Якщо для перевезення вантажу ви залучаєте транспортну компанію, то виписувати ТТН потрібно обов’язково. Оскільки цей документ, як і раніше, залишається основним документом, який оформляють при перевезенні вантажів автомобільним транспортом. Наявність ТТН вимагають Правила № 363, як обов’язковий документ вона згадується в п. 1 Переліку № 207, а також є підставою для перевезення вантажів згідно зі ст. 48 Закону про автотранспорт.

Якщо використовувати для доставки власний транспорт, то ТТН, правду кажучи, не обов’язкова: досить і товарної накладної. Але не виключено, що в цьому випадку контролери почнуть оспорювати сам факт постачання, оскільки нерідко вони керуються тим, що саме ТТН підтверджує факт її здійснення, а не акт виконаних робіт (див. підкатегорію 102.17). Незважаючи на те, що ця консультація втратила силу з 03.01.2017 р., у цьому питанні нічого по суті не змінилося, а тому і думка контролерів навряд чи зміниться. Ураховуючи, що через відсутність ТТН податківці можуть неабияк «помотати нерви», краще все ж таки і в разі перевезення власного вантажу випискою ТТН не нехтувати.

З приводу додаткового виду діяльності. Проблема полягає в тому, що при отриманні підприємцем доходу від виду діяльності, не зазначеного в Єдиному держреєстрі юросіб, фізосіб-підприємців (ЄДР), такий дохід оподатковується як дохід звичайного громадянина (не ФОП). Причому єдиноподатникам потрібно ще поклопотатися і про те, щоб необхідний вид діяльності був зазначений у Реєстрі єдиного податку* (Реєстр ЄП). На цьому наполягають податківці (див. підкатегорію 107.01 БЗ). А виною тому — ч. 7 п.п. 298.2.3 ПКУ, згідно з якою в разі, якщо ФОП-єдиноподатник (незалежно від групи) здійснює діяльність, не зазначену в Реєстрі ЄП, він позбавляється права працювати на спрощенці і зобов’язаний перейти на загальну систему (див. підкатегорію 107.11 БЗ).

* Нагадаємо: відомості з Реєстру платників єдиного податку можна отримати у вільному доступі на сайті ДФСУ http://www.sfs.gov.ua/rpep.

Як ми вже зазначили вище, доставка товару покупцю є складовою операції з реалізації товару. Сама по собі послуга транспортування товару без купівлі товару не здійснюється. Важливим моментом, на наш погляд, є ще й те, що на шляху прямування товару від складу постачальника до покупця право власності на товар як правило зберігається за постачальником. По суті, постачальник перевозить власний товар і здійснює транспортні послуги для власної підприємницької діяльності — торгівлі. Отже, транспортна послуга не надається покупцю, а включається до ціни реалізації товару.

Причому згідно зі ст. 1 Закону про автотранспорт перевезення вантажів транспортними засобами здійснюється на договірних умовах із замовником послуги за плату. Як випливає із запитання, свій товар постачальник доставляє покупцю безоплатно. Таким чином, ФОП-єдиноподатнику вносити до Реєстру ЄП додатковий вид діяльності — транспортні послуги, не потрібно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі