Теми статей
Обрати теми

Податкові та бухгалтерські наслідки при даруванні товарів (послуг) у обох сторін правочину

Податкові та бухгалтерські наслідки при даруванні товарів (послуг) у обох сторін правочину

Податок

Відображення в обліку

дарувальника

одержувача

ПДВ

У загальному випадку нараховуються подвійні* ПЗ:

1. Виходячи з перевищення мінімальної бази оподаткування над фактичною ціною. Складаються дві ПН: одна на фактичну суму операції («0 грн.»), друга на суму перевищення (можна зведену, тип причини «15», в реквізитах покупця ставимо свої реквізити, гр. 3.1, 3.2, 3.3, 4, 5, 11 не заповнюються).

2. Як компенсація збільшеного раніше ПК, оскільки майно використане не в госпдіяльності. Складається зведена ПН з типом причини «13», ІПН покупця «600000000000», гр. 3.1, 3.2, 3.3, 5 — 9, 11 не заповнюються, в гр. 2 вказуються номери і дати вхідних ПН

На ПДВ-облік безоплатне отримання майна не впливає. Якщо товари безоплатно передав нерезидент, то одержувач має повне право на збільшення ПК з імпортного ПДВ (якщо він був сплачений при ввезенні)

* Якщо раніше податківці дозволяли обмежитися тільки одним ПЗ (виходячи з мінбази), то останнє роз’яснення більш фіскальне ( лист ДФСУ від 12.01.2017 р. № 408/6/99-99-15-03-02-15, див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 17, с. 4).

Податок на прибуток

Збільшення бухоблікових витрат впливає на об’єкт оподаткування, зменшуючи його. Для високодохідників передбачено дві різниці, що збільшують фінрезультат:

1. На суму вартості* товарів (робіт, послуг), безоплатно переданих юрособам, які не є платниками податку на прибуток (крім фізичних осіб) або є платниками цього податку за ставкою 0 % (крім неприбуткових установ).

2. На суму вартості* товарів (робіт, послуг), безоплатно переданих неприбутковим установам у розмірі, що перевищує 4 % оподатковуваного прибутку за минулий рік

Збільшення бухоблікових доходів у розмірі справедливої вартості збільшує фінрезультат, що тягне за собою збільшення об’єкта оподаткування

* Вважаємо, що орієнтуватися потрібно на собівартість.

Єдиний податок

Ніяких податкових наслідків

Вартість безоплатно отриманих товарів (послуг) збільшує суму доходу (для юросіб орієнтуємося на справедливу вартість отриманого, для фізосіб податківці пропонують дивитися звичайну ціну)

ПДФО

Якщо дарувальником є юрособа або ФОП і дохід персоніфікований, то вона є податковим агентом з обов’язком подання форми № 1ДФ. Якщо вартість подарунка (за звичайними цінами) у 2017 році перевищує 800 грн. (у розрахунку на місяць), то сума перевищення, збільшена на натуральний коефіцієнт, оподатковується ПДФО за ставкою 18 %. ВЗ також сплачується тільки з оподатковуваної частини

Платник податків зобов’язаний контролювати загальну суму негрошових подарунків, отриманих у кожному місяці. Якщо така сума не перевищує 800 грн., одержувач ніяких дій не вчиняє. Якщо перевищила, то із суми перевищення треба сплатити ПДФО і ВЗ за результатами річного декларування. Виняток — ситуація, коли ПДФО і ВЗ були сплачені податковим агентом ще на етапі надання подарунка

Бухоблік

Безоплатно передані товари, так само як і нарахований ПДВ, включаються до складу витрат (субрах. 949)

Безоплатно отримані товари включаються в дохід за справедливою вартістю (субрах. 718). Безоплатно отримані послуги відображаються одночасно в доходах (субрах. 719) і витратах (первісної вартості запасів)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі